L&F Centrovice bød medlemmer velkommen på Sanderumgaard til en aften, hvor klima og bæredygtighed var i fokus. Håbet er, at flere medlemmerne ser forretningsmulighederne i at være en del af løsningen på klimaproblemerne og samtidig forbedre klimaet på en bæredygtig måde.
Den 21. juni var over 90 interesserede mødt op på Sanderumgård Gods, hvor L&F Centrovice bød deres medlemmer på foredrag, debat og rundvisning på driften. Dagsordenen var klima og bæredygtighed, og driftsleder på Sanderumgård og medlem af L&F Centrovices bestyrelse, Henrik Terp, bød gæsterne velkommen.
Der var oplæg om solenergi-anlæg, som Velas præsenterede, og ude på markerne fortalte Henrik Terp, hvordan de på Sanderumgård arbejder med at dyrke deres afgrøder mere bæredygtigt.
– Det er noget, som vi arbejder meget med i L&F Centrovice, da vi har en vigtig klimadagsorden, og vi ser på, hvordan vi kan placere os i fremtiden. I sidste ende skulle landbruget gerne kunne lave en forretning ud af den grønne omstilling, og være med til at forme den politiske dagsorden. Der skal vi i Centrovice være med fra starten, fortæller Henrik Terp.
Kan åbne nye produktionsgrene
Blandt de mange interesserede gæster var Anders Lindenskov, der er formand for LandboUngdom på Fyn.
– Det er spændende at høre om de muligheder, der findes ved solenergi, og hvordan man kan tænke det ind i fremtiden. Også at høre om, hvordan de dyrker afgrøderne her på Sanderumgård. For eksempel når de ikke pløjer, så bruger man også mindre brændstof og færre timer. Det er jo interessant også at tænke det med ind i løsninger, så vi kan bevare vores forretning og måske løse klimakrisen, lyder det fra Anders Lindeskov.
Aftenen sluttede af med oplæg fra Landbrug Fødevarer, som talte om den fælles europæiske landbrugspolitik, CAP-reformen. Også Steen Bitsch, direktør ved Vestjysk Andel, holdt oplæg om investeringsvilligheden i den grønne omstilling, samt om dyrkning af græsprotein i forhold til de høje kornpriser.
– Man godt blive lidt utryg omkring alt det uvisse, så det er interessant at høre, at den grønne omstilling kan ende med at åbne nye produktionsgrene for os landmænd. Også at høre om CAP-reformen, for vi læser jo lidt og vi hører lidt, men der ikke rigtig nogen, der ved noget konkret. Så det er jo rart at få det gennemgået, siger Torben Goltermann Hansen, der er mælkeproducent i Fjelsted.
Man skal tænke i flere baner
Gennem aftenen var der inputs og opfølgende spørgsmål fra deltagerne, og i pauserne blev der udvekslet både erfaringer, tanker og grin. Tilfredsheden med opbakningen om arrangementet var også tydeligt ved Henrik Terp:
– Det er fantastisk, at folk er interesserede i at høre om, hvad man skal tænke ind i i fremtiden. Der er ingen tvivl om, at det bliver et område, som vi landmænd må sætte os bedre ind i fremtiden – om vi kan lide det eller ej, lyder det afslutningsvis fra Henrik Terp.