I dag præsenterede syv af Folketingets partier en bred politisk aftale om den grønne trepart. Samlet set er aftalen en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø, selv om der også er elementer, vi er uenige i.
Set udefra har der den seneste tid pågået et spil, hvor der fra mange sider har været forsøgt at påvirke de politiske forhandlinger og Grøn Trepart. Det hele har ikke været lige kønt, og det værste har været, at det har efterladt landbruget med en uvished og en usikkerhed om fremtiden.
Med den politiske aftale, der nu er vedtaget, ved vi nu, hvad fremtiden bringer, og i Centrovice glæder vi os først og fremmest over, at der er indgået en bred aftale med de fleste af Folketingets partier.
”Der er ingen tvivl om, at der venter en stor indsats fra landbrugets side, men resultatet er en balanceret aftale, som vi skal være godt tilfredse med. Og heldigvis kan vi notere os, at det var rigtigt, at vi sad med ved bordet i de oprindelige trepartsforhandlinger – for landbruget har fået sat markante aftryk på resultatet,” siger Torben Povlsen.
L&F havde tre væsentlige krav for at sige ja til trepartsaftalen, som Søren Søndergaard præciserer det i organisationens pressemeddelelse:
”Vi skulle sikre, at en kommende CO2-afgift ikke tager livet af den klimaeffektive danske landmand. Vi skulle have en vandmiljøindsats, der virker og er lokalt forankret. Som bygger på en langsigtet arealomlægning frem for evig og ineffektiv markregulering. Og så skulle vores medlemmer have kendskab til deres helt grundlæggende rammevilkår i mere end 10 minutter ad gangen. Alle tre forudsætninger står tilbage som stærke L&F-aftryk, og de gælder også nu, hvor der er landet en politisk rammeaftale.”
Torben Povlsen fortsætter:
”Nu kan arbejdet begynde, og i L&F Centrovice er vi for længst trukket i arbejdstøjet. Og vi står godt trods nogle høje indsatskrav – vi har nemlig med Odense Fjord Samarbejdet vist vejen for de lokale treparter, der bliver helt afgørende for at komme i mål. Samtidig er der godt gang i arbejdet med yderligere tre lokale treparter i henholdsvis Gamborg Fjord, Holckenhavn og Det Sydfynske Øhav,” siger han og tilføjer:
”På negativsiden er vi uenige i valget af det såkaldte scenarie 1 ift. kvælstofudledning, men til gengæld er det meget, meget positivt, at man i aftalen har indbygget en garanti om interkalibrering, der lægger op til, at vandmiljø er et fælles, internationalt ansvar, og at man derfor skal tage højde for svenske og tyske udledninger i de farvande, vi deler.”
Han tilføjer, at det også er positivt, at man med oprettelsen af Danmarks Grønne Arealfond sikrer et højere tempo fra myndighedernes side.
Samlet set mener L&F Centrovice, at den politiske aftale er en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø.
Læs hele aftalen herunder: