Plantekongres og grønne fremtidshelte

Treparten, fremtidens dyrkningsformer og stort set alt derimellem var på dagsordenen til dette års plantekongres i Herning. 

Omkring 1.800 mennesker med en fælles interesse for fremtidens planteproduktion var den 8. og 9. januar samlet til dette års plantekongres. Blandt dem var formanden for L&F Centrovice, Torben Lyngsøe Povlsen.

– Jeg må sige, at det var to meget spændende, relevante og informative dage. Der er ingen tvivl om, at der sker utroligt meget i forhold til planteproduktionen herhjemme, siger han og fortsætter:

– Der har altid været en udvikling inden for sorter og forædling, men der er kommet endnu et lag, hvor planteproducenterne bliver betragtet som grønne fremtidshelte. Det er meget interessant.

Stærke beretninger
Torben Lyngsøe Povlsen hæfter sig desuden ved sektorformand Torben Hansen og direktør Peter Nygaard Nissens stærke beretninger.

– Vi skal være aktive og konstruktive medspillere, ikke mindst i de lokale treparter, der får kæmpestor betydning for at tegne det nye Danmarkskort.

– Min opfordring til jer er at tænke kollektivt: Gå ind i vådområdeprojekter. Anlæg minivådområder. Tænk ikke kun på, om det gavner jeres egen bedrift, men gør det for fællesskabets skyld. Tager vi alle sammen én for holdet, så står vi til at tage en stor sejr som hold, lød det blandt andet fra Torben Hansen.

Den Grønne Trepart
I det hele taget fyldte Den Grønne Trepart meget på plantekongressen, hvor minister Jeppe Bruus, KL-trepartsleder Birgit S. Hansen og Søren Søndergaard krydsede klinger.

– Konklusionen er tydelig: Der kommer til at ske en forandring, og vi skal nå nye mål. Jeg vil derfor igen kraftigt opfordre til, at vi alle får meldt vores indsatser ind, altså vådområder og minivådområder. Det er i høj grad hjælp til selvhjælp, siger Torben Lyngsøe Povlsen.

Et stort stykke arbejde
Årets plantekongres handlede naturligvis om mere end treparten. Der var ligeledes stort fokus på regenerativt landbrug og en række indlæg, der forklarede, hvorfor det giver mening at have et øget fokus på netop denne dyrkningsform fremadrettet. Torsdagen handlede blandt andet om vandplaner og genbesøget af disse.

– Og der er ingen tvivl om, at der stadig er et stort stykke arbejde, der skal gøres, både lokalt og nationalt, slår Torben Lyngsøe Povlsen fast.