Nyt om Bluetongue – en smittet kødkvægsbedrift på Fyn og tre under mistanke
Peter Høj, formand for Fynsk Kvæg, kommer her med seneste nyt om Bluetongue. Han har haft kontakt til Marie Falkesgaard Jørgensen, kvægrådgiver i Velas, som har sendt nedenstående beskrivelse af, hvad du skal være opmærksom på. Her er der også links til mere information om Bluetongue.
Peter Høj, anbefaler også at du allerede nu undersøger dine muligheder, kontakt dit forsikringsselskab for at høre, hvad man kan forvente i tilfælde af et udbrud – er man erstatningsberettiget ved smitte eller ej. Det er kun nogle forsikringsselskaber, der er klare i mælet, om hvorvidt de dækker eller ej. Dernæst skal man sikre sig, at man har plads til sine dyr, hvis man ikke kan sælge fra eller overveje at sælge til slagtning.
Bluetongue er et veterinært anliggende og ønskes der råd og vejledning om blandt andet symptomer og vacciner, skal besætningsdyrlægen kontaktes.
Generelt er det svært at gardere sig mod mitten, og som smittetrykket øges vil flere af mitterne også bære Bluetongue-virus. Det mest simple råd er at forsøge at minimere stik fra mitten ved at holde kvæg (og får) på stald fra skumringstid til solopgang. Økologer skal huske at notere dyr, der holdes på stald i logbogen. Selvom afgræsning er et risikomoment, så ses der nu også smitte på malkekvægsejendomme uden kvæg på græs.
På Fyn er der i skrivende stund (d. 4. september) en smittet kødkvægsbesætning og mistanke om tre besætninger smittet med Bluetongue.
Sygdommen tager fart og spreder sig i øjeblikket med stor hastighed grundet den varme og fugtige sensommer. Hvis man vil holde sig opdateret på smitten, kan det anbefales at følge med på: https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/dyresundhed/dyresygdomme/bluetongue/bluetongue-nyheder-og-viden
Hvis man vil holde sig opdateret på ”mitte-trykket” kan man gå ind på https://myggetal.dk/ og se udviklingen.
Det er vigtigt at holde øje med symptomer på smitte, og konstateres et af følgende symptomer, kontaktes dyrlægen:
- Åndenød
- Næseflåd
- Tåreflåd
- Feber
- Halthed
- Væskeansamlinger i hovedet
Vær opmærksom på at symptombilledet kan afvige fra får til kvæg. På fødevarestyrelsens hjemmeside https://foedevarestyrelsen.dk/dyr/dyresundhed/dyresygdomme/bluetongue er der en beskrivelse af symptomerne for de enkelte dyrearter.
Få de seneste nyheder om sygdommen ved at tilmelde jer nyhedsbrevet på fødevarestyrelsens hjemmeside: https://foedevarestyrelsen.dk/nyheder/abonnement
Fra Ringe Dyrehospital anbefaler man som minimum, at alle udegående kvæg, får og geder bliver vaccineret. Det koster 50 kroner pr. dyr plus gebyr. Der er ingen begrænsning på bestilling af vacciner.