Danmarks ældste dyrskue, Det Fynske Dyrskue, har i år 140-års jubilæum, og efter to år uden liv på Dyrskuepladsen i Odense, skyder dyrskuet sæsonen for de store udendørsarrangementer i gang på Fyn. Der er lagt i selen til et dyrskue, hvor læring og leg for børn er i fokus. Arrangørerne er forventningsfulde til det, der bliver et moderne dyrskue for alle.
Fra fredag den 17. juni til søndag den 19. juni vil den gamle dyrskueplads midt i Odense igen være fuld af liv, når portene åbnes til årets dyrskue. De gamle staldbygninger på pladsen fyldes igen med de flotteste dyr fra dansk landbrug, og på de store arealer vil der være landbrugsmaskiner, madboder, telte, cirkus, tivoli, men i år er der et stort fokus på bæredygtighed og biodiversitet.
Hvert år siden 1882 har Det Fynske Dyrskue været en fast tradition for tusindvis af familier, som nysgerrigt har deltaget i folkefesten, og efter to års fravær under corona glæder det arrangørerne, at sommeren kan skydes i gang på dyrskuepladsen.
– Vi har set rigtig meget frem til igen at kunne afholde Det Fynske Dyrskue. Der har været et afsavn de sidste to år fra både os, landbruget, standholdere og besøgende. I år kan vi endelig byde ind til den fest, som det bliver, og vise hvordan landbruget og fødevareindustrien har ændret sig og fortsat udvikler sig. Man bliver underholdt, mens man lærer – og det gælder både børn og voksne, fortæller formand for Det Fynske Dyrskue, Torben Povlsen.
Dyrskue, e-sport og escape room
Det Fynske Dyrskue har i flere årtier været koblingen mellem land og by, og for familierne vil det være nogle spændende og involverende dage. Børnene kan lære om vigtigheden af biodiversitet, og lære at bygge sit eget insekthotel, som børnene kan tage med hjem bagefter.
Nogle vil måske undre sig over, at der på dyrskuepladsen i år midt mellem dyr, madboder og veterantraktorer findes et telt kun til e-sport. Det er dog med god grund, for der dystes i landbrug, da Danmarks bedste til at pløje, så og tærske skal findes i spillet Farming Simulator.
– Dyrskuet er i år på dets 140-års jubilæum i den grad for alle. På alle tre dage er der aktiviteter for alle, og man skal være gjort af noget særligt for ikke at kunne blive underholdt. Dalum Landbrugsskole har til dyrskuret i år bygget et rigtigt escape room, hvor man virkelig skal have gang i opfindsomheden for at slippe ud, fortæller Torben Povlsen.
Under hele dyrskuet foregår der også et ekstra dyrskue på Børnedyrskuet. Her vil børn udstille egne dyr, som også kan konkurrere i forskellige konkurrencer. Blandt andet mønstring af ponyer og andre husdyr, som dyster i kanin- og hundehop. Der vil også udstilles kæpheste, og de udstillende børn vil være til stede på pladsen under hele dyrskuet. Alle børn, der ønsker at udstille deres dyr, kan deltage, og tilmelding sker via dyrskuets egen hjemmeside.
– Den ægte vare
Med 140 år på bagen har Det Fynske Dyrskue i flere årtier været koblingen mellem land og by. Her har landbruget og fødevareproducenter kunnet vise forbrugerne, hvor de lokale fødevarer kommer fra. Den tradition tages med videre i år, hvor der er øget fokus på bæredygtigheden i landbruget og fødevareproduktionen.
– Alle dagene afholder vi vores Ma’ Festival, hvor man kan få lækker street food og drikke fra Humlehaven. Og så tør vi godt sige, at Fyns største gårdbutik åbner herude under dyrskuet. Der vil være op mod 30 boder med lækre grøntsager og fynske specialiteter, som besøgende selvfølgelig kan købe med hjem. Ved hver bod kan man få præsenteret varerne og få smagsprøver, så man kan blive klogere på vejen fra jord til bord, fortæller Torben Povlsen og afslutter:
– Når nu dyrskuet i år har 140-års jubilæum, så er det vigtigt at kunne vise den store udvikling, der har været gennem tiden. Vi har i dag et moderne dyrskue, som involverer alle de besøgende i aktiviteterne, der udspringer af dagens landbrug og fødevareproduktion, så de ser den ægte vare. Målet er, at folk går herfra med nye oplevelser og viden og ikke mindst, at de har været godt underholdt.