Det fynskvalgte folketingsmedlem for SF, Karsten Hønge, gæstede bestyrelsesmedlem i L&F Centrovice Carsten Hedegaards landbrug. Under hele besøget drejede snakken sig om den grønne omstilling og udsigten til en CO2-afgift. Trods den gode stemning, var holdningerne klare fra begge parter.
– Der er enkelte huller i min uvidenhed. Her var en af dem.
Sådan lød det med et smil fra SF’er Karsten Hønge, da han fik fremlagt nogle af de udfordringer, som landmand og bestyrelsesmedlem af L&F Centrovice Carsten Hedegaard oplever i den grønne omstilling på sit landbrug, Christiansborg på Østfyn. Svaret kom hurtigt fra landmanden:
– Der kommer flere i løbet af dagen.
Svaret udløste latter blandt deltagerne til bedriftsbesøget, hvor også Carsten Hedegaards kone Gitte og datteren Annegrethe var værter. Næstformand i L&F Centrovice, Lars Iversen deltog også.
Besøget er en del af flere, hvor L&F Centrovice inviterer fynske folketingspolitikere på bedriftsbesøg. Formålet er at styrke samtalen mellem landbruget og politikerne, og vise at landbruget arbejde målrettet i den grønne omstilling.
Det blev også tydeliggjort, da Karsten Hønge fik vist og forklaret mange af de tiltag, der er gjort på Christiansborg. Her producerer 675 malkekøer otte millioner kg mælk om året, samtidig med at flere tiltag har bidraget positivt til landbrugets klimaregnskab.
– Jeg er imponeret over, hvor meget dette landbrug kan producere, og hvor effektivt det kører. Samtidigt oplever jeg også nogle ejere, der føler et stort ansvar for klima, natur og miljø. Det synes, jeg er meget opløftende, siger Karsten Hønge.
– Vi forstår ikke, hvorfor de penge ikke kan investeres direkte i grøn omstilling, uden at de først skal opkræves og så sendes tilbage.
Carsten Hedegaard
Forstår bekymringen
Christiansborg har undergået flere tiltag, der har været positive for klimaregnskabet. Blandt andet er alle lyskilder nu LED-lys, elektriske moduler er blevet tidsindstillet, og varmegenvinding fra mælketankene giver varme til staldene. Alt i alt har energiforbedringerne resulteret i en årlig besparelse på 80.000 kWh. Carsten Hedegaard er dog usikker på, at en CO2-afgift vil afstedkomme flere investeringer.
– SF ønsker en afgift på 750 kr pr ton CO2, og for os betyder det en afgift på over fem millioner om året. Penge, som vi ikke ved, hvornår vi får tilbage og kan investere i grøn omstilling. Vi er bekymrede for, at der går bureaukrati i det, og at vi ikke får pengene retur hurtigt nok til, at vi kan holde skindet på næsen, siger Carsten Hedegaard.
– Vi forstår ikke, hvorfor de penge ikke kan investeres direkte i grøn omstilling, uden at de først skal opkræves og så sendes tilbage.
– En afgift er altså vejen frem. Min erfaring er, at landbruget først rykker sig, når der står én bevæbnet mand bag jer. Men når nu der skal opkræves en afgift, så synes jeg, at landbruget har gode argumenter for, at der skal være en samtidighed i, hvornår I opkræves en afgift og hvornår pengene kommer tilbage. Ellers kan I ikke investere. Det medgiver jeg, lyder det fra Karsten Hønge.
De progressive skal belønnes
Som Arla-leverandør belønnes Christiansborg for sine klimatiltag med et tillæg til mælkeprisen på lige fod med andre andelshavere i Arla, der investerer i klimatiltag. Dette system har været med til, at Arlas andelshavere på to år har reduceret CO2-udledningen med mere end en million ton.
Denne form for belønning til omstillingen støtter Karsten Hønge også.
– Når vi nu skal give de penge tilbage til landbruget, så er det jo klart, at vi skal understøtte de landmænd og bedrifter, som virkelig vil omstillingen. Jeg tilhænger af, at man har et landbrug, der har viljen, styrken og den progressive tilgang til, at man omstiller sit landbrug. Det, oplever jeg, at man vil her, og det er den type driftige landmænd, som vi skal understøtte, siger Karsten Hønge.
Ingen grund til rygklappere
Selvom gæsten, Karsten Hønge, fik en grundig gennemgang i landbrugets tilgang til den grønne omstilling og bekymringerne herfra, blev der ikke rokket ved politikerens holdninger til en CO2-afgift.
– Vi vidste jo godt, at Karsten Hønge ikke kan rykkes en centimeter, men han lyttede til vores argumenter, og han kunne se fornuften i de tiltag, vi har lavet her. Det vigtigste er, at han har dagens besøg med i baghovedet, når han mødes med sine politiske kollegaer, fortæller Carsten Hedegaard.
Selvom holdningerne for dagens gæst er langt fra dem i landbruget, så er møder som dette dog vigtigt for L&F Centrovice.
– Der er jo ingen grund til at få politikere herud, der er rygklappere for landbruget. Vi skal have dem ud, der mener, at landbruget ikke gør nok i den grønne omstilling. Dem skal vi have til at forstå, at vi arbejder målrettet i den grønne omstilling – helt uden en CO2-afgift. Og det fik vi vist, afslutter Carsten Hedegaard.