Se video: Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg besøgte biogasanlæg

Mandag den 20. september besøgte Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, landbrugsministeren og miljøministeren et biogasanlæg nær Silkeborg. 

Grauballegaard biogas nordøst for Silkeborg satte i mandags rammerne for en snak om klima og grøn omstilling, da Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, landbrugsministeren, miljøministeren og repræsentanter fra L&F Centrovice var på besøg.  

Under rundvisningen fik politikerne et indblik i, hvordan vi med teknologi kan gøre vores miljø- og klimabelastning mindre. Dagsordenen stod på en dialog om den grønne omstilling samt klimaudfordringer, hvor biogas og den danske knowhow indenfor området ses som et vigtigt værktøj.

Vores budskaber til udvalget og de to ministre var:

#1 Vi har grønne løsninger, der har effekt nu

Dansk landbrug vil den grønne omstilling og har en række værktøjer, som kan tages i brug og reducere CO2 her og nu – og biogas er bare én af dem.

#2 Vi tænker grøn omstilling i sin helhed

Danske landmænd arbejder hver dag med tiltag på klima, miljø og biodiversitet, og vi forpligter os til at finde løsninger på alle tre områder. Med biogas har vi en løsning, der reducerer CO2-udledningen samtidig med, at udvaskningen af kvælstof fra gyllen bliver mindre.

#3 Vi må ikke spænde ben for grønne investeringer 

Den grønne omstilling kræver investeringer til at udbrede tiltag som blandt andet biogas. Lige nu er investeringerne gået i stå, fordi man afventer en aftale for erhvervets fremtid. Det er derfor, vi har brug for en bred aftale, som kan sikre stabilitet for fremtidens grønne landbrug.