Planteavlsudflugt | Guldkornstur

Årets Guldkornstur går mod Toftlund-området i Sønderjylland

Kan kartofler dyrkes uden vanding?
Hvordan laver de et generationsskifte på en af Danmarks største maskinstationer?
Og cirkelvanding, er det ikke kun i USA?

Disse emner er bare nogle af dem, vi ser på når vi drager mod Toftlund-området.

Vi starter med en rundvisning på kartoffelmelsfabrikken og bliver taget med i marken af Frederik Jensen fra AKD.
Her vil spørgsmål om dyrkningssikkerhed, transport, hvad kartoffelmel bruges til – udover at suge spildt rødvin op – samt en masse andet, blive besvaret.
Der er et større marked for melkartofler bl.a. på Fyn, og besøget er oplagt til at få viden om hvordan man bliver klar til at tage melkartofler ind i sædskiftet.

Herefter kører vi til Gads Maskinstation hvor tidligere medarbejder i Velas, Mads Gad, vil fortælle om maskinstationen – især om det generationsskifte, som han og hans brødre er i gang med, sammen med deres far og hans brødre.
Mads vil også fortælle om gylleplacering med selvkørende Vredo, drænpløjning, landskabsnivellering, og hvordan man bruger udviklingen til at sikre effektivitet og sikkerhed for deres medarbejdere.

Gå ind og kig på deres Facebookside, så I er klar med spørgsmål:
Gads Maskinstation – Facebookside

Herefter går turen videre til Busholm ApS længere sydpå.
Busholm drives af Paul Hilhorst, der har drevet landbruget siden 2015, hvor han overtog bedriften efter at have været ansat nogle år.
Paul er en opfinder og pioner. Derfor finder vi også en hjemmelavet selvkørende stenstrenglægger, to Pivot-vandere og Danmarks første arbejdende robot fra Agxeed, der kan mere end radrense rækkeafgrøder.
Paul har grejet til at lave det meste selv, så hvis man ikke har ondt i tæerne af at sparke dæk, er det ens egen skyld.
Markplanen består af korn, raps, frøgræs, hestebønner, majs og kartofler.

Se mere og bliv inspireret på deres Facebookside:
Busholm – Facebookside

På vejen hjem smutter vi forbi Agerskov Kro og Hotel, som for 9. år i træk er blevet kåret som Årets Hotel af branchen inden for Classic Hotels.
Her skal vi nyde en god omgang mad og drikke inden turen går hjemad mod det fynske igen. Vi forventer at være tilbage ved Velas i Vissenbjerg mellem kl. 20.30-21.

Undervejs vil vi, sammen med jer, sørge for god stemning og en faglig debat.

Program

08.00
Afgang med bus fra Velas Vissenbjerg

08.25
Opsamling ved afkørsel 59 Fredericia S – ved samkørselspladsen på Strevelinsvej

9.30 – 11.30
Rundvisning på kartoffelmelsfabrikken i Toftlund

11.45 – 15.00
Frokost og rundvisning på Gads Maskinstation

15.30 – 17.30
Rundvisning hos Busholm ApS

18.00 – 19.30
Spisning på Agerskov Kro

19.30 – 21.00
Kørsel hjem med bus

Tilmelding

Tilmelding senest d. 4. juni 2025 via formularen her på hjemmesiden. Der er et begrænset antal pladser.
For eventuelle yderligere spørgsmål til dagens program, kan du kontakte planteavlsrådgiver Lennart Banke.