Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Aktuelt  →  Landbruget kan høste store energibesparelser

Landbruget kan høste store energibesparelser

Energistyrelsen har netop lanceret kampagnen ”Energihøsten”, som skal sætte fokus på nogle af de store potentielle energibesparelser, der bl.a. kan findes på de danske kvæg- og svinebedrifter.

Kampagnen lægger særlig vægt på de potentielle økonomiske besparelser og klimamæssige gevinster, der kan opnås ved at skifte de gamle lyskilder ud med ny LED-belysning og ved at udskifte ældre staldventilation til ny i staldene. I dag er 4 ud af 5 stalde endnu belyst med konventionelle lysstofrør, og ca. halvdelen af alle svinestalde kører med ældre ventilationssystemer.

Hos Centrovice har vi i længere tid arbejdet med energioptimering og fokus på energiforbruget, og det er også vores erfaring, at der er besparelser at hente, som kan ses på bundlinjen.

De største besparelser på ventilation findes typisk i stalde, hvor ventilationen nu drives af ældre motorer, der kan udskiftes til nyere jævnstrømsmotorer.
Ved at udskifte staldbelysningen til LED-pærer kan der opnås betydelige besparelser, fordi LED bruger mindre strøm end konventionelle lysstofrør. Endnu en økonomisk fordel skyldes levetiden for LED, der lever op til ca. 40-50.000 timer, modsat de konventionelle lysstofrør der har en levetid på ca. 8-10.000 timer. I et langsigtet perspektiv kan dette resultere i store økonomiske besparelser på indkøb af nye lysstofrør og montering.

Kort tilbagebetalingstid

Konvertering til LED-belysning er en stor investering, men alene energibesparelsen har i flere tilfælde kunne tilbagebetale investeringen på mindre end to år. Gennem energibesparelse og indkøb af nye rør kan man hente en høj intern rente på ca. 8-10% af de investerede penge, hvilket vil kunne ses på bundlinjen.

Energirådgiver Søren Warberg er klar til at rådgive dig, hvis du vil have foretaget et energieftersyn med henblik på at finde de største energibesparende tiltag og klarlægge tilbagebetalingstiden af investeringen.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve