Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Svin  →  Aktuelt  →  Nye sygdomme skal stoppes ved grænsen

Nye sygdomme skal stoppes ved grænsen

De danske svineproducenter vil investere mellem 10 og 15 millioner kroner i en ny og topmoderne vaskehal, der skal forhindre smitsomme sygdomme i at sprede sig i danske stalde.

22.000 lastbiler krydser hvert år den danske grænse for at afhente smågrise og slagtesvin, der er solgt til udlandet. Med transporterne følger også risikoen for at medbringe smitsomme sygdomme til danske svinebesætninger, og derfor har Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer besluttet at investere i en ny vaskehal ved grænsen.

”Der er en række sygdomme som svinepest og PED, der lurer lige uden for Danmarks grænser, og dem skal vi gøre alt for at stoppe, inden de når Danmark. Tidligere var der et lovkrav om vask af dyretransporter ved grænsen, men da det faldt bort, tog vi ansvaret på os og etablerede Danish Transportstandard med en ekstra sikkerhedsvask, når bilerne kører ind i Danmark. Det er den vask, vi arbejder vi på at gøre endnu bedre”, siger formand i VSP Erik Larsen.

Afrikansk svinepest er fundet jævnligt i flere af de lande, der grænser op til Rusland. Sygdommen har nu bredt sig ind i hele det baltiske område og er nu fundet i det østlige Polen. Frygten for at den skal sprede sig yderligere rundt i Europa er stigende.
I USA har man haft voldsomme problemer med en meget aggressiv type af tarmsygdommen PED, som slår voldsomt hårdt især blandt smågrisene, der får diarré og dehydrerer. Mellem 50 og 100 procent af spædgrisene dør af sygdommen. Virusset er også fundet i Tyskland, Italien og Asien. Der er stor risiko for at denne aggressive PED type på et tidspunkt kan finde fodfæste i Europa, og det er blandt andet derfor, VSP nu øger hygiejnekravene ved grænsen.

”Svinepesten befinder sig nu mindre end 10 timers kørsel fra Danmarks grænser. Bakterier og virus kan overføres via de lastbiler, der bevæger sig i højrisikoområder som Polen, hvor vi sælger mange smågrise til i øjeblikket. Forholdsreglerne for at undgå smitte i Danmark kan strammes op, og det er det, vi gør nu”, siger Erik Larsen.

I dag skal en lastbil i 48 timers karantæne, når den er blevet vasket ved grænsen. Men med den nye og forbedrede desinfektionsmetode kan karantænetiden nedsættes til 12 timer.

”Ordentlig vask og desinfektion er vigtigere end tid. Vores undersøgelser viser, at vasken kan ske langt bedre og mere professionelt, end det vi ser i dag”, siger Erik Larsen.

Den nye vaskehal bliver bygget i Padborg, og VSP forventer, den kan tages i brug allerede næste år. På sigt skal desinfektionen betales af vognmændene, men VSP forudser, at den forkortede karantæneperiode kan dække omkostningerne.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve