Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Svin  →  Aktuelt  →  Inden du skifter til LED-lysstofrør bør du overveje følgende...

Inden du skifter til LED-lysstofrør bør du overveje følgende…

Det er blevet populært at skifte til LED-lysstofrør i svinestalden. Men inden du skrifter, er der en række ting, du bør overveje. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

  • Når man skifter til LED-lysstofrør uden at skifte de traditionelle armaturer, fjerner man ofte glimtænderen, som erstattes af en attrap. Fjernes spolen, laver man reelt om på armaturet, hvilket betyder, at fabrikanten eller den elektriker, der oprindeligt opsatte armaturet, kan frasige sig alt ansvar. Den person, der ændrer på armaturet, har ansvar for det. Dette kan give problemer i forhold til forsikringen, hvis der skulle ske ulykker eller opstå brand. Spolen bruger 1 – 1½ W, så energiforbruget hertil er begrænset. Alternativt skal hele armaturet skiftes.
  • Der er stor forskel i kvaliteten af LED-lysstofrør. Både mht. holdbarhed og lysspredning. Så pas på ikke at købe for billigt.
  • Lyset i LED-lysstofrør spredes ikke på samme måde som i traditionelle lysstofrør og har en lavere styrke. I de fleste tilfælde skal der derfor monteres mellem 30 og 50 % flere armaturer for at opnå den samme lysstyrke som med traditionelle lysstofrør.
  • Lysstofrørene skal være CE-mærkede.
  • Ved “computerberegninger”, der foretages af grossisten eller fabrikanten, tages der som udgangspunkt ikke højde for skygger fra inventar m.v. Der regnes med et “tomt” rum. Desuden bliver der tit regnet med gennemsnitlig LUX. Der er altså stor spredning, afhængig af hvor i lokalet man måler lyset.
  • LED-belysning kan give støj. Både så man kan høre en summen, men også som forstyrrelser af signalet i f.eks. høretelefoner med radio. Det er endnu ikke afklaret, hvordan LED-belysning påvirker søerne. Men det er set, at søerne ikke ønsker at ligger direkte under lyset, hvis de selv kan vælge.
  • Det anbefales, at man går igennem en autoriseret elektriker og sikrer sig, at han bærer ansvaret for både lysstyrke, holdbarhed og el-sikkerhed.

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve