Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Svin  →  Aktuelt  →  Fynsk svineproducent: DB-Tjek giver mig overblik over omkostningerne

Fynsk svineproducent: DB-Tjek giver mig overblik over omkostningerne

Hvis ikke man holder tungen lige i munden, havner der hurtigt en ekstra palle kartoffelmel eller desinfektionsmiddel på diversekontoen. Det ved svineproducent Per Brems i Næsbyhoved-Broby, og derfor er han konstant på jagt efter optimeringer.

Per Brems_redigeret”Det kan godt lade sig gøre at tjene penge på at producere grise, men det er ikke nemt”, mener Per Brems. Lige som mange andre svineproducenter drømmer han om at modernisere driftsbygningerne og udnytte staldpladsen bedre, men lige nu handler det om at overleve. ”Vi kan ikke gøre noget ved afregningsprisen, så vi må have fokus på de ting, vi kan ændre”, forklarer svineproducenten, som de senere år har haft fokus på optimal udnyttelse af ressourcerne i stalden. Derfor får Per to gange om året lavet DB-Tjek, som er en benchmarking af Pers og de andre deltageres faglige og økonomiske nøgletal, og ifølge svineproducenten er det nødvendigt, hvis han vil bevare overblikket over produktionsomkostningerne.

Læs mere om DB-Tjek her

Det skal være sjovt at spare penge

Per er efterhånden blevet god til at spotte de små ting, som over tid bliver til overraskende store poster på budgettet, men erkender, at det kan være svært svinge sparekniven. ”Lige så vel som vi gerne vil lave mange grise pr. årsso, så vil jeg rigtig gerne producere dem billigt. Det er bare rigtig kedeligt at snakke om, for hver gang vi skal spare, betyder det, at vi skal ændre rutiner i stalden”. Ifølge Per er fordelen ved DB-Tjek, at det giver ham overblik over omkostningerne og dermed mulighed for at spare, hvor det giver den største effektivitet.
”Når jeg får lavet DB-Tjek får jeg mine egne og alle de andre deltageres nøgletal på ét stykke papir. Det betyder, at jeg nemt kan sammenligne mine egne tal fra tidligere og samtidig skæve til, hvad andre kan gøre tingene til. På den måde er DB-Tjek et rigtig godt redskab, hvis du vil være ærlig over for dig selv. Er jeg nu begyndt at bruge 4, 5 eller 6 % for meget på diverse-omkostninger. Har vi slækket lidt på holdningen til, om vi får tømt spraydåserne? Eller er vi kommet til at implementere nogle ting, der ikke er økonomi i?”

Fokus på kapacitetsomkostninger

For Per er DB-Tjek også et redskab til at holde øje med kapacitetsomkostningerne. ”Hvad koster det egentlig at have de sidste 4 varmeblæsere kørende? Og er dine møller så gamle, at du bruger 10 -15 % mere energi på at kværne korn, end du reelt kunne købe det for. Den slags kan man ikke se, før det kommer ned på papiret”, forklarer Per, der ud over energien også holder øje med omkostninger til vedligehold, arbejdstidsforbrug og lønomkostninger, når han gennemgår tallene i DB-Tjek.

En overkommelig investering

”Hvis du vil gøre noget ved din bedrift, er du nødt til at fokusere på de steder, hvor omkostningerne løber af sporet”, mener svineproducenten, for hvem jagten på optimeringsmuligheder er blevet en integreret del af driften. ”For mig handler det om at gøre det sjovt at spare penge. Jeg kunne godt finde de her data frem selv, men DB-Tjek er en overkommelig investering, som giver mig overblik over, hvilke optimeringer jeg skal jagte i stalden. Og så er det en meget overskuelig måde at få præsenteret sine data på”, forklarer den fynske svineproducent.

Kontakt din svinebrugskonsulent, hvis du vil høre, hvad du får ud af DB-Tjek.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve