Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Svin  →  Aktuelt  →  Fodring af diegivende søer med fiberblanding

Fodring af diegivende søer med fiberblanding

Indhold

  • Fodring af diegivende søer med fiberblandinger
  • Fodermøde 31/5 2016
  • Miljøteknologi – ordningen 2016
  • Pattegriseliv – regionalt møde på Dalum Landbrugsskole

Fodring af diegivende søer med fiberblandinger – det skal du være opmærksom på

Det er blevet meget moderne med 2-fases fodring af diegivende søer og nye normer for diegivende søer fra VSP. Ønsker man at give ekstra fibre til soen, fordi det har vist sig at have en meget gavnlig effekt på faringen, antallet af dødfødte og soens trivsel generelt, er der lige nogle ting, man skal være særligt opmærksom på.

Der skal enzymer til for at soen kan fordøje fibrene. Det tager hende 2-3 uger at vænne sig til flere fibre, så enzymerne bliver dannet. Så hvis man først starter med en fiberrig blanding, når soen kommer i farestalden 5-7 dage før faring, så får man ikke den ønskede effekt. Så enten skal man også tildele blandingen fra minimum 3 uger før faring i drægtighedsstalden, eller man skal tilsætte ekstra fibre til drægtighedsblandingen. Dette kan f.eks. være 2-3 % roepiller, som også bør være i den almindelige diegivningsblanding. Ønsker man ekstra mæthed og ro i drægtighedsstalden, skal man op på 5% roepiller.

Det anbefales, at man ikke bare tildeler (knuste) roepiller som fibre i farestalden fra indsættelse til 2-4 dage efter faring. Soen kan derved komme i underskud af mineraler og vitaminer lige netop på det tidspunkt, hvor hun har allermest brug for dem. Så det er vigtigt, at det er en blanding, der er afstemt efter hendes behov og at den modregnes tilsvarende i det almindelige diegivningsfoder, hvis fiberblandingen tildeles som topdressing. Ønsker man at erstatte en hel fodring med fiberblandingen er det bedst at tildele den som eftermiddags-/aftenfodring, da den giver en længerevarende mæthedsfornemmelse for soen.

De nye normer fra VSP for diegivende søer tager udgangspunkt i denne 2-fases fodring. Hvis man ikke ønsker eller har mulighed for at tildele en fiberblanding med lavere protein omkring faring, så er det bedre at bruge den ”gamle” norm, da en overforsyning af protein omkring faring kan have en negativ effekt. Og så kan man lige så godt spare de 8-10 kr., som det koster ekstra pr. 100 kg diegivningsfoder at fodre efter den nye norm. I øvrigt er den nye norm afstemt efter det tidsrum, hvor søernes mælkeydelse er højest. Fravænner man ved 21-23 dage, så får man ikke udnyttet den højere norm. For det er primært derefter, at den har vist den ønskede effekt.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve