Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Svin  →  Aktuelt  →  Fint formalet foder til grise betaler sig økonomisk

Fint formalet foder til grise betaler sig økonomisk

Mange besætninger har uudnyttet indtjeningspotentiale, fordi deres foder ikke er formalet fint nok. Formålet med formalingen er, at grisen kan udnytte så meget energi fra kornet som muligt. Proteinråvarerne skal også formales, så de kan blive optimalt udnyttet.

For at gøre det nemt og hurtigt at udtage en formalingsprøve af kornet, anbefales det at lave en manuel anordning. Det kunne for eksempel være en klapkasse, som bliver monteret på transportvejen mellem møllen og blander.

Når du skal sammenligne resultater af formalingsgrader, skal du sammenligne resultater inden for samme sigtemetode. Du kan f.eks. ikke sammenligne tørsigtning med vådsigtning, eller volumenaflæsning med resultater, som er fremkommet ved at veje fraktionerne. Det er en smagssag, om du skal veje fraktionerne fra tørsigtningen eller ej. Uanset hvad du gør, skal du styre efter, at kornet skal slås i stykker, så det kan blive fordøjet optimalt i grisen.

Fin formaling af korn betaler sig. Det er ikke ualmindeligt at forbedre foderforbruget med 0,1 FE pr. kg tilvækst ved at formale foderet finere. Det bliver hurtigt 4 kr. pr. smågris, eller 11-12 kr. pr. slagtesvin i øget indtjening. Der er derfor indtjening at gå efter ved at formale foderet finere. Når der er tale om foder til søer og polte er målet en lav score på mavesårsindekset.

Dyregruppe Under 1 mm Mellem 1-2 mm over 2 mm
Smågrise og slagtesvin 60-80% max 40% Max 0%
Søer og polte 50% 35% 10-15%

Ring til din rådgiver, som gerne hjælper dig med at få fin formaling til at fungere i din besætning.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve