Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Svin  →  Aktuelt  →  Er der tegn på, at klimaet ikke er optimalt i svinestalden?

Er der tegn på, at klimaet ikke er optimalt i svinestalden?

Hvad gør du, når du går ind, og ser til dine smågrise eller slagtesvin? De fleste holder et godt tempo, flår derfor dørene op og begynder tilsynet ved at kigge ned i den første sti. Men én dag om ugen skal du gøre det modsatte: Gå roligt rundt, åbne dørene langsomt og blot stå og kigge ud over dine grise. Så har du nemlig chancen for at se, om der ligger grise, der hviler sig på spalterne. Gør der det, skal staldens temperatur sænkes.

Styr på temperaturen

En korrekt temperatur giver grise med høj effektivitet, ingen halebid og minimalt svineri. Samtidig er det ikke svært at se, om temperaturen kræver tilpasning: ligger der i én hel sektion mere end 3 grise på spaltegulvene, er det et tegn på, at der er for varmt i stalden. Og vil du være helt sikker, kan et infrarødt termometer hjælpe dig med at få styr på fakta. Termometeret koster ca. 500 kr. og kan bruges til at måle temperaturen på inventaret i stalden. Hos smågrise skal der være 28 – 30 grader ved start (7 kg) og 22 grader ved slut (30 kg) i målepunktet/lejearealet. Slagtesvin skal have 19-21 grader i deres lejeareal.

Gå dovent rundt - Foto 2_Infrarødt termometer

Et infrarødt termometer er godt til at måle temperaturen, der hvor du ønsker, grisene skal lægge sig, og godt til at kontrollere gulvvarmeslanger og om gulvvarmereguleringen virker som den skal. Billedet er fra en slagtesvinestald. 23 grader i lejet af en slagtesvinestald er for højt. Her skal temperaturen i lejet aldrig være over 21 grader, medmindre det er varmt udenfor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overbrusning af grisene

Desuden hjælper du dine grise med at holde den rette temperatur ved hjælp overbrusning, som i dag også er et krav til smågrise over 20 kg, avls- og slagtesvin og drægtige søer og gylte i løsdriftssystemer. Overbrusningen kan gøres på mange måder men vær særligt opmærksom på følgende seks råd, hvis du vil lave et godt overbrusningsanlæg.

  1. Hæng et plastrør på stålwire op henover grisenes gødeareal. Monter en dyse pr. sti.
  2. Vælg Hardi fladsprededyser. De sprayer præcist og kalker sjældent til.
  3. Kobl en magnetventil på klimacomputeren.
  4. Indstil klimacomputeren så der kun bruses, når udetemperaturen er over 14 grader. Der skal kun overbruses fra kl. 8-20.
  5. Husk – jo mere fast gulv i stien, jo mere skal der bruses. Med 25 % fast gulv skal der bruses 2 minutter hver 20. minut.
  6. Lav pottetræning af grisene ved opstart af hver sektion med 30 kg smågrise. Det kan du gøre ved at bruse en gang lige efter grisene er sat ind. Brus i 5 minutter, så grisene får lagt sig korrekt fra dag et.

En korrekt temperatur giver mange fordele, så gør dine grise den tjeneste at se på ovenstående.

Få nye øjne på dit klima

For både søer, smågrise og slagtesvineproduktionen er klimaet i staldene vigtigt. Kontakt din rådgiver når det driller, og grisene gøder de forkerte steder, dør af varmestress og/eller vokser for langsomt. Ved et klimabesøg kigger vi på klimaet som en helhed. Vi ser således både på grisene, personalets rutiner, justeringer  af klimacomputeren og tjekker for fejl i anlægget.

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve