Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Økonomi  →  Aktuelt  →  Danske landmænd i klemme på grund af bidragssatser

Danske landmænd i klemme på grund af bidragssatser

Finanseksperter fra AgroMarkets har svært ved at forstå, at danske landmænd, der ikke kan skifte realkreditinstitut, skal bruges til at polstre kasserne i realkreditinstitutterne i form af stigende bidragssatser

Det er velkendt, at der i landbruget er en del nødlidende ejendomme, og det kan være fristende at overtage en sådan. Det kan dog være med store udfordringer til følge, hvis ikke man er ekstremt opmærksom på LTV værdien (realkreditgæld i forhold til vurderingen af ejendommen). For får man ved handlen en LTV værdi på over 60 pct. vil det give voldsomme stigninger i bidragssatsen.

– Det kan derfor se ud til, at realkreditten udnytter de stærke landmænd til at overtage nødlidende ejendomme for så senere at afkræve en højere bidragssats med baggrund i den højere LTV værdi. Så måske skal man helt lade være med at opkøbe nødlidende ejendomme? Siger Hans Fink, analytiker hos AgroMarkets.

Danske landbrug rammes ekstra hårdt

Realkredit Danmark (RD) er i fuld gang med at rulle kravet på yderligere 1,6 mia. i indtjening ud på erhvervskunderne i form af en stigende bidragssats. Stigningen er formentlig gennemført inden udgangen af 1. kvartal 2014.

Ifølge flere danske administrationsbidragsanalyser ligger RDs gennemsnitlige bidragssats på ca. 1,25 pct. (blandt andet dokumenteret af Danske Svineproducenter). RD har forstået, hvordan den gule førertrøje skal forsvares. De ca. 1,25 pct. er nemlig bidragssatsen inden stigninger, som gennemføres nu, ligesom der går rygter om, at DLR og Nykredit er i gang med at hæve bidragssatserne.

– Det er specielt landbrug, som har en LTV værdi over 60 pct. – den typiske belåningsgrænse ved realkreditten – der bliver kraftigt ramt af bidragsforhøjelserne. Som følge af jordprisfaldet har mange landbrugsvirksomheder uforskyldt fået en LTV værdi over 60 pct. Disse landmænd er afholdt fra at kunne flytte til et andet realkreditinstitut, siger Hans Fink.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve