Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Økonomi  →  Aktuelt  →  26 år og selvstændig

26 år og selvstændig

DSC05767Bjørn Staun Nielsen er 26 år. Som mange andre unge landmænd drømmer han om at købe sin egen bedrift og blive selvstændig. Men i øjeblikket har netop dén drøm lange udsigter, og for Bjørn var det oplagt at bruge ventetiden til at bevise, at han kan drive virksomhed. Derfor ejer han i dag maskinstationen BSN Agro.

Ung iværksætter

Da Bjørn var færdig på landbrugsskolen i 2009 fik han job på Brdr. Knudsens maskinstation i Ørbæk. ”Jeg har ikke taget mere end den faglærte på landbrugsskolen og har aldrig været specielt interesseret i at gå i skole. Jeg ville hellere ud og lave noget”, fortæller Bjørn, som startede sin første virksomhed, da han var 14 år. Dengang var det danmarksmesterskaberne i mobildiskotek og kasser til transport af diskoteksudstyr, der fyldte i den unge fynbos fritid, for Bjørn har aldrig været bange for at kaste sig ud i noget nyt.

Selvstændig med hjælp fra netværket

Bjørn var ansat på Brdr. Knudsens Maskinstation i 4,5 år, men da hans læremester og tidligere arbejdsgiver, svineproducent Ole Sørensen, købte Alkseshave ved Ørbæk øjnede Bjørn en mulighed, som ikke alle unge landmænd ville have set.

”Ole tilbød, at jeg kunne få hans gyllekørsel de næste 5 år og have maskinerne stående hos ham. Egentlig havde jeg forestillet mig, at jeg skulle tilbage på skolebænken,men jeg ville jo ikke lade muligheden for at blive selvstændig gå fra mig”, smiler Bjørn, som købte både traktor, gyllevogn og halmpresser af Ole Sørensen, der fik maskinerne i overskud i forbindelse med købet af Alkeshave.

Gennemarbejdet forretningsplan

Men inden Bjørn kunne investere i maskiner, måtte han en tur i banken. ”Jeg lavede aftaler om gyllekørsel med Ole og én landmand mere, og så lagde jeg et budget ud fra det”, forklarer Bjørn, som med en gennemarbejdet forretningsplan fik overbevis banken om, at budgettet hang sammen.

Inden de ville godkende projektet, bad banken dog Børn om at få en økonomirådgiver til at kigge tallene igennem, og det var ifølge Bjørn en god investering.

”Jeg lavede en aftale hos Centrovice og fik et møde med Dennis Andreassen. Han var lige så ny som jeg selv, men vi svingede godt og han hjalp mig med budgettet”, husker Bjørn, som synes, det er fedt at have en ung konsulent. ”Det kan jo godt være, man selv synes, man husker det hele, men der er mange ting, man ikke lige får taget højde for, og så er det godt at have en ung konsulent med skarpe øjne”, griner den unge landmand.

DSC05791

Søvnløse nætter giver erfaring

Det er et stort ansvar at drive egen virksomhed og som selvstændig er man alene om at læse problemet, hvis noget går galt. Men det generer ikke Bjørn. ”Det kan selvfølgelig godt give nogle situationer, hvor man ligger søvnløs om natten, men det tager jeg gerne med, for det er jo også det, der gør det sjovt”, forklarer Bjørn, som tror på at netop de søvnløse nætter kan give kredit i banken. ”Jeg tror på, at det er et plus, at jeg allerede har vist, at jeg kan drive virksomhed, den dag skal i banken og låne penge til min egen bedrift, forklarer han.

Drømme for fremtiden

Uden for gyllesæsonen har Bjørn vintertjeneste ved Ørbæk Kommune, og siden han startede BSN Agro, har han desuden haft en del freelanceopgaver. ”Hvis tingene skal hænge sammen, er jeg nødt til at tage andre typer af opgaver ind, når der er stille i marken”, forklarer Bjørn.

Og hænger sammen, det gør det. Den lille maskinstation har leveret et flot resultat det første år, men der er stadig lang vej til egen bedrift. ”Der er ingen der ved, om jeg nogensinde bliver planteavler, for det ér ikke nemt for unge at komme i gang, som tingene ser ud nu”, erkender Bjørn, som foreløbig glæder sig over at drømmen om at blive selvstændig landmand rykket et skridt nærmere.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve