Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Planteavl herunder grovfoder  →  Aktuelt  →  Øg udbyttet i rapsen med 6-tonsklubben

Øg udbyttet i rapsen med 6-tonsklubben

Søren Dalsgaard er planteavler og driver en gård ved Allested på Midtfyn. Tidligere producerede han desuden 3.500 slagtesvin, men i dag er staldene lejet ud, og Søren har valgt at koncentrere sig om planteavlen. I år er det dyrket raps på ca. 11,5 ha af gårdens 60 ha, og det er ikke tilfældigt, for Søren har vist sig at være rigtig god til det der med rapsen. 

Inspiration til nye dyrkningsmetoder

Søren har dyrket raps i mange år, men ifølge ham har det givet både dyrkning og udbytte et kæmpe løft at være med i 6-tonsklubben, en erfa-gruppe, som har særligt fokus på raps. ”De sidste mange år har vi været på studieture, og det giver en masse ny inspiration”, fortæller Søren, som har været med i 6-tonsklubben de sidste 5-6 år. Dengang lå Sørens udbytte i rapsen på 2-3 tons pr. ha, men i den mellemliggende periode er det næsten fordoblet.

”Jeg gør en del ting på en anden måde, end jeg gjorde, dengang jeg startede i 6-tonsklubben”, forklarer Søren, når man spørger, hvad der har fået udbyttet til at stige så markant. Først og fremmest tildeleer han nu rapsen en del mere gødning om efteråret end tidligere. ”Førhen mente man jo næsten, at rapsen kunne klare sig selv, men vi er blevet en hel del klogere”, forklarer planteavleren.

Besøg hos de fynske eksperter

En del af deltagerne i 6-tonsklubben har været med i så mange år, at de efterhånden kan kalde sig raps-eksperter. Derfor er studieturen i år erstattet af markbesøg, hvor deltagerne af 6-tonsklubben på skift skal vise deres rapsmarker frem og give de andre et indblik i, hvordan de hver især har øget udbyttet i rapsen. Noget som Søren Dalsgaard ser frem til. ”Det er rigtig godt at komme ud og se, hvordan de andre gør, og hvad de tænker. Det giver inspiration og nye impulser”, forklarer han.

Der er plads til mange flere

Sidste år var der 17 deltagere i 6-tonsklubben, men Søren Dalsgaard er skuffet over, at der ikke er flere landmænd, som er interesserede i at øge udbyttet i rapsen. ”Man kan sagtens få ny viden om raps fra fagblade, men jeg forstår ikke, at vi ikke er flere i 6-tonsklubben. Det er i virkeligheden en ret lille ekstraindsats, når man tænker på, hvor meget deltagerne har hævet udbyttet de seneste år”, mener Søren Dalsgaard.

Mod 6 tons pr. ha i 2015

Sidste år var Søren kun 25 kilo fra de 5 tons/ha, og selv om udbytterne generelt var gode i 2014, håber Søren, at han kan gøre det endnu bedre i år.

”Planterne har haft gode muligheder for at overleve i den milde vinter, vi har haft, så jeg tror på, at vi kan lave endnu bedre udbytter i år, end tidligere. Men jeg kunne nok godt finde på at køre en ekstra tur med sprøjten i rapsen i denne sæson, for jeg tror faktisk godt, det kan betale sig”, smiler landmanden, som glæder sig til endnu en sæson i 6-tonsklubben.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve