Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Planteavl herunder grovfoder  →  Aktuelt  →  Højsæson for sprøjteskader og udbyttetab i vinterrapsen

Højsæson for sprøjteskader og udbyttetab i vinterrapsen

I vinterraps er hovedparten af sprøjteskaderne forårsaget af ukrudtsmidler, især fra gruppen af sulfonylurea-midler (SU-midler/minimidler). Det er ofte SU-midler (minimidler) med den ”gamle” WG-formulering. I få tilfælde ender det med, at afgrøden må sås om. I de fleste tilfælde er der tale om mindre afgrødeskader eller væksthæmninger, som mange landmænd aldrig eller kun sjældent opdager.

Hvilke SU- midler drejer det sig om?

Sprøjteskader kan forårsages af alle SU-midler, der ikke er opløst fuldstændig i sprøjten. Opløseligheden påvirkes hovedsagelig af vandets PH, dvs. vandets hårdhedsgrad/vandets calciumindhold, og sprøjtevandets temperatur. Vi ved dog, at de produkter, der har en WG-formulering, er sværest opløselige. WG-formuleringen er en ældre formuleringstype, som ofte bruges til ”kopiprodukter”.

De mest udbredte SU-produkter på WG-formuleringer er:

Atlantis WG, Nuance WG (Express kopi) og Accurate WG (Ally kopi)

Andre SU- produkter, som kan være svære at opløse, er:

Atlantis OD, Ally SX, Ally St, Nicanor; Express SX,  Express ST, Trimmer SG;  Harmony St, Harmony SX; Hussar OD; Broadway;  Mais Ter;  Minimet;  Zoom;  Othello

Et klassisk eksempel på en sprøjteskade

Landmanden bekæmper ukrudt med et SU-middel og blander med mangan i vinterbyggen. Sprøjten rengøres bagefter med vand fra rentvandstanken. Dagen efter sprøjtes vinterrapsen mod glimmerbøsser eller kamiller. Et par uger efter er der en tydelig sprøjteskade i forageren i vinterrapsen. Hvad er der sket?

Hinden med resterne fra SU-midlet er blevet opløst af skadedyrsmidlet og/eller matrigon og frigivet under sprøjtningen i vinterrapsen – på et meget uheldigt tidspunkt – lige før blomstring. Symptomerne er  rødfarvning af de nederste blade, og at kronbladene er lidt mørkere gule end normalt. Flere blomsteranlæg er aborteret, og der er sket en kraftig væksthæmning af hovedskuddet på 20-30 centimeter, skulperne er tydeligt kortere.

Sprøjteskade i raps

På billedet ovenfor ses sprøjteskade i forageren af en vinterrapsmark i Frankrig. Rester af SU-middel blev opløst i sprøjten, da der blev bekæmpet glimmerbøsser i knopstadiet.

Sådan undgår du sprøjteskader

For at undgå sprøjteskader, bør du rengøre sprøjten med et rengøringsprodukt. Rengøring af sprøjteudstyr gøres lettest ved at tilsætte én procent All ClearExtra eller et lignende rengøringsprodukt til rentvandstanken, køre et effektivt rengøringsprogram og derefter udsprøjte skyllevandet af flere omgange direkte på det behandlede areal.

Du er som altid velkommen til at kontakte din planteavlskonsulent, hvis du har spørgsmål om sprøjteskader.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve