Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Planteavl herunder grovfoder  →  Aktuelt  →  Der er fundet angreb af lys bladplet i vinterrapsen

Der er fundet angreb af lys bladplet i vinterrapsen

Lys bladplet har været en af årsagerne til de lave udbytter i vinterrapsen i 2016. Lys bladplet i vinterraps er en alvorlig sygdom. Den forårsager dværgagtig vækst, forkortede og abnorme skulper samt for tidlig afmodning af skulperne. Engelske forsøg viser, at sygdommen kan halvere udbyttet, hvor angrebene er mest udbredt.

Svampens biologi

Årets første symptomer på lys bladplet er fundet i starten af februar. Ligesom septoria i hvede er lys bladplet (pyrenopeziza brassicae) polocyklisk. Det betyder, at den kan inficere afgrøden flere gange i løbet af en vækstsæson, fordi svampen overlever på dødt, men tidligere inficeret, plantevæv (eksempelvis rapsmarken fra den forgangne vækstsæson). Svampen spredes bedst i en kølig og fugtig vinter, og det er det vi har i disse dage. Ved 4 grader C tager det ca. 30 dage. Er temperaturen højere, går det stærkere. Når vinterrapsen er angrebet på de nederste blade, vil regnsplash sprede sygdommen til de nye blade og til stængler og skulper senere i vækstsæsonen.
I foråret vil nye generationer af sporer udvikles på det gamle plantemateriale og disse spredes igen med vinden, hvor den nye vinterraps så inficeres. De nye sporer kan inficere de øvre dele af planten, blomster og skulper.

Symptomer

Symptomerne på lys bladplet er lyse bladpletter på blade, stængler og skulper. Pletterne kan være flere cm lange med små sorte prikker i midten. Deres kant er diffus, og uden for plettens kant kan der være små hvide pletter, som ligner ’saltpletter’.

Hvor udbredt er sygdommen

I 2014 og 2015 blev der konstateret lys bladplet i mere en 85 % af de engelske vinterapsmarker, og sygdommen bliver mere og mere udbredt. Vi ved ikke, hvor udbredt den er i Danmark, men på Fyn var den meget udbredt i 2016, og risikoen for angreb er derfor højere i 2017.

Bemærk, at udbyttet i sygdommen ligner septoria. Når vi observerer et angreb, er udbyttepotentialet allerede reduceret. I England viser forsøg, at ved udbrud er udbyttet allerede reduceret med 500-800 kg frø. Da lys bladplet spredes flere gange i løbet af en vækstsæson er den meget svær at bekæmpe med svampemidler.
Vi anbefaler første bekæmpelse i marts, og kun på marker hvor sygdommen er observeret. Mod lys bladplet anbefales der 0,625-0,95 l Orius, 0,5-0,75 l Folicur Xpert eller 0,5-0,75 l Prosaro. Er der anvendt Orius, Folicur Xpert eller Prosaro efterår, må der hele sæsonen maks. anvendes 175 g tebuconazol. Hvis det ikke er tilfældet, må der hele sæsonen anvendes i alt 250 g tebuconazol.

Billede 2Billede 1

Lys bladplet på blade. Pletterne kan være flere cm lange med små sorte prikker i midten. Deres kant er diffus, og uden for plettens kant kan der være små hvide pletter, som ligner ’saltpletter’.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve