Søg efter medarbejder:
Siden 2012 har der været krav om gyllealarm og barriere omkring specifikke gyllebeholdere, afhængigt af afstand og terrænhældning til vandløb og søer. Ansvaret for at overholde husdyrgødningsbekendtgørelsens § 19 påhviler den enkelte beholderejer.
Yderligere er der den 1. februar 2013 kommet krydsoverensstemmelse (KO) på kravene til alarmsystem og beholderbarriere omkring gyllebeholdere beliggende mindre end 100 m fra vandløb og sø, se pkt. 1 og 3 nedenfor.
Der er krav om alarm og barriere omkring gyllebeholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning beliggende inden for ét af følgende tre områder:
1) Gyllebeholdere mindre end 100 m fra vandløb eller sø (uanset terræn hældning):
2) Gyllebeholdere i risikoområde, hvor terrænet skråner med en gennemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra beholderen mod vandløb eller sø (mere end 100 m fra vandløb og sø):
3) Gyllebeholdere mindre end 100 m fra vandløb eller sø og terrænet samtidigt skråner med en gennemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra beholderen mod vandløb eller sø:
Beholderbarriere skal anmeldes til kommunen og opfylde følgende betingelser:
Læs mere i Miljøstyrelsens vejledning til kravene i husdyrgødningsbekendtgørelsen om etablering af beholderbarrierer, terrænændringer og beholderalarmer, revideret den 20. december 2011. Her er også eksempler på udformning og placering af barrierer.
Læs Miljøstyrelsens vejledning her: 111220_Vejledning_beholderbarriere_revideret 20 december 2011
Grøfter som ikke er regelmæssigt vandførende, samt rørlagte vandløb og dræn opfattes ikke som vandløb i forhold til alarmer og barrierer. Afstanden til et vandløb måles fra beholderen til vandløbets øverste kant.
Definitionen af søer følger størrelsesmæssigt naturbeskyttelseslovens §3, det vil sige søer med et areal der er større end 100 m2. Midlertidige oversvømmede arealer er ikke omfattet. For søer måles afstanden fra beholderen til søens øverste kant (i første version af Miljøstyrelsens vejledning skulle der måles til det normale vandspejl i søen).
I dag er der mange alarmproducenter på markedet. Alarmerne fungerer alle ved, at de sender en sms, når gylleniveauet i beholderen ændres. Nogle alarmer kan leveres med solceller til de beholdere, hvor der ikke er strøm.
I følge Miljøstyrelsens vejledning, skal ”alarmsystemet som minimum kunne registrere pludselig fald af overfladen i beholderen og meddele dette elektronisk til driftsherren. Fald i niveau skal kunne registreres uanset gylleniveau i beholderen. Således skal alarmen registrere fald i overfladen i hele beholderens højde, herunder også i den del der er beliggende under terrænniveau. En alarm der registrerer overløb, anbefales, men er ikke i sig selv tilstrækkeligt til at opfylde kravet”.
Det er hhv. landmandens og alarmproducentens ansvar at sikre sig, at de alarmer, der markedsføres og installeres, er robuste systemer, der opfylder husdyrgødningsbekendtgørelsens krav hertil. Funktionskravene i bekendtgørelsen er få og enkle, og Miljøstyrelsen vurderer derfor, at der ikke er behov for yderligere godkendelse eller specificering af de tekniske krav til alarmerne.
Nye gyllebeholdere må som udgangspunkt ikke etableres inden for en afstand af 100 m til åbne vandløb eller søer. Nye gyllebeholdere i ovenstående risikoområde pkt. 2, skal også overholde krav om alarm og terrænændring.
Ifølge Bekendtgørelse om kontrol af beholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning og ensilagesaft, Bek. nr. 1322 af 14/12/2012, er det brugeren af åbne og lukkede beholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning og ensilagesaft med en kapacitet på over 100 m³, som skal sørge for beholderkontrol mindst hvert 10. år. Beholdere som er beliggende mindre end 100 meter fra åbne vandløb eller søer over 100 m², skal kontrolleres mindst hvert 5. år.
Har du brug for hjælp til, at beregne afstand og hældning til nærmeste vandløb/sø eller er du i tvivl om reglerne, er du velkommen til at kontakte miljøkonsulent Lykke Pilegaard på tlf. 6340 7154.