Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Løn og HR  →  Aktuelt  →  HR-Nyt - Ferie og feriepenge

HR-Nyt – Ferie og feriepenge

Ferieloven gælder for stort set alle medarbejdere på arbejdsmarkedet. Loven er præceptiv, så man kan ikke lave en aftale, som stiller medarbejderen dårligere, end hvad der står i ferieloven. Det er derfor ikke en mulighed at aftale med en medarbejder, at lønnen er inklusive feriepenge eksempelvis.

Alle medarbejdere optjener feriepenge, som kan afregnes på to måder. Den mest benyttede i landbruget er, at medarbejderne optjener 12,5% feriepenge af lønnen, som derefter indbetales kvartalsvis til Feriekonto. Medarbejderne får ikke løn, når de holder ferie, men de får i stedet udbetalt deres feriepenge i ferieperioderne. Hvis en medarbejder hæver sine feriepenge uden at holde ferien, er det ulovligt, og der kan opstå situationer, hvor arbejdsgiver kommer i klemme. Nogle arbejdsgivere ønsker at beholde feriepengene på egen konto, indtil de skal udbetales til medarbejderne. Dette er kun lovligt, hvis man er medlem af en arbejdsgiverforening og dermed er overenskomstdækket.

En anden, mindre benyttet mulighed i landbruget, er at medarbejderne får ferie med løn. Det vil sige, at medarbejderne får fast løn hele året, også når de holder ferie. Derudover får de et lovpligtigt ferietillæg på 1% af lønnen, som udbetales året efter i maj eller juni.

Hvis medarbejderen fratræder, skal der indbetales feriepenge til feriekonto for den del af ferien, der endnu ikke er afholdt.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve