Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Kvæg  →  Aktuelt  →  Prognoser om overskridelse af mælkekvoten

Prognoser om overskridelse af mælkekvoten

Det er i denne uge fremgået af landbrugspressen, at et jysk rådgivningscenter har meldt ud, at man forventer, at kvoteoverskridelsen kan blive ca. 4 % over kvoten, før der skal betales kvoteafgift.

Det er væsentligt anderledes, end det fremgår af udviklingen på de seneste producentmeddelelser.

Danske Mejeriers Mælkeudvalg bragte derfor den 14. januar 2015 følgende kommentar på deres hjemmeside.

Jysk Landbrugsrådgivning har lavet en beregning (prognose) på, hvor meget mælkekvoten kan overskrides. Udmeldingen er, at kvoten kan overskrides med ca. 4 %. Beregningen kan ikke sammenlignes med Mælkeudvalgets kvoteopgørelser, som udsendes hver anden uge. Mælkeudvalgets opgørelser er baseret på de faktiske indvejningstal og viser et øjebliksbillede af indvejningssituationen. Pr. 4. januar 2015 kunne kvoten overskrides med 1,96 %. Både indvejning og frimængde bevæger sig hen over kvoteåret. I Mælkeudvalget laver vi ikke prognoser over udviklingen i indvejning og frimængde. Begrundelsen er, at prognoser altid hviler på nogle forudsætninger, som det ikke er muligt at forudsige med sikkerhed.

Prognosen fra Jysk Landbrugsrådgivning hviler på nogle forudsætninger. Det forudsættes således umiddelbart, at indvejningen er 388.000 kg mindre pr. dag end forrige år i resten af kvoteåret. Endvidere forudsættes det, at fedtreguleringen ændrer sig fra -126,3 mio. kg til -151,9 mio. kg. Det medfører i følge prognosen, at den samlede overskudsafgift i forhold til sidste år vil ændre sig fra 101,3 mio. kg til 78,5 mio. kg ved kvoteårets afslutning.

Til prognosen fra Jysk Landbrugsrådgivning skal Mælkeudvalget bemærke, at ingen med sikkerhed kan vide om disse forudsætninger holder. Det er derfor altid op til den enkelte mælkeproducent og rådgiver at vurdere udviklingen i mælkeindvejningen.

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve