Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Kvæg  →  Aktuelt  →  Ny pakke kan skabe vækst i kvægbruget

Ny pakke kan skabe vækst i kvægbruget

En ny politisk vækstpakke for kvægbruget giver danske kvægproducenter mulighed for at skabe mere vækst i form af eksportindtægter og arbejdspladser. Landbrug & Fødevarer glæder sig over pakken, der blandt andet indeholder en brancheaftale om at fremme opdræt af flere kalve i Danmark.

Når mælkekvoterne fjernes 1. april 2015 er der potentiale for at de danske mælkeproducenter kan producere en milliard kilo mælk mere i 2020. Det kan, sammen med en øget produktion af slagtekalve, udløse en stigning i eksportindtægterne på mindst 4,5 mia. kroner og sikre 5.500 arbejdspladser i yderområderne.

Sådan konkluderede en række eksperter fra både virksomheder, finansverdenen og universiteter i rapporten fra Kvægbrugets Taskforce, der i maj 2013 kom med konkrete bud på, hvilke politiske initiativer, der skulle til for at løfte kvægbrugets vækstpotentiale.

De bud er nu mundet ud i en ny politisk pakke for fremtidens mælke- og kvægproduktion, som Fødevareministeriet har offentliggjort i dag

– Samlet set er det en god pakke. Det resultatet, vi har forhandlet os frem til med Fødevareministeriet, baner på mange områder vejen for, at de danske kvægproducenter kan udnytte de vækstmuligheder, der opstår, når mælkekvoterne forsvinder i 2015 og samtidig sikrer den bedre økonomi i slagtekalveproduktionen. Vi er derfor godt tilfredse med resultatet, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Peder Philipp.

Pakken indeholder blandt andet nye præmier til oksekødsproduktionen, landdistriktsstøtte til byggeri af nye og mere miljø- og dyrevenlige kvægstalde, ny og bedre sundhedsrådgivning, mere fleksible produktionsregler og 50-millioner kroner årligt til forskning inden for kvægproduktion.

Flere kalve opdrættes i Danmark
Peder Phillip glæder sig især over at der I pakken afsættes 180 millioner kroner årligt til at fortsætte de såkaldte koblede præmier, der støtter oksekødsproduktionen i Danmark. Lang usikkerhed om de koblede præmier har medført, at flere unge landmænd har tøvet med at gå ind i kalveproduktion. Til gengæld har kvægsektoren sagt ja til en brancheaftale, der skal fremme opdræt af flere kalve i Danmark, og dermed reducere antallet af danske spædkalve der bliver eksporteret.

– Det giver arbejdsro hos den enkelte slagtekalveproducent, at ministeriet nu har sagt ja til koblede præmier frem til 2020, mens nye producenter får mulighed for at vurdere om der er økonomi i at starte en produktion op. Støtten øges til oksekødsproduktionen i mange EU-lande, og derfor har det været at danske kalveproducenter har samme vilkår, hvis vi skal opdrætte flere kalve i Danmark frem for at eksportere dem, siger Peder Philipp.

Han så imidlertid gerne at det var lykkedes at få udskudt en række omkostningstunge krav til indretning af staldene hos mælkeproducenterne, der skal træde i kraft 1. juli.

– Mange kvægbrug savner fortsat økonomisk råderum, og den finansiering, der kan tilvejebringes indenfor erhvervet, bør lige nu gå til at nedbringe gæld og til investeringer i øget produktion, så der kan skabes vækst og arbejdspladser, siger Peder Philipp.

Landbrug & Fødevarer, Kvæg ser dog positivt på, at Fødevareministeriet vil undersøge om Lov om Hold af Malkekvæg kan justeres uden at forringe dyrevelfærden, samt at loven løbende skal evalueres, så ny viden og nye staldkoncepter kan inddrages i lovgivningen.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve