Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Kvæg  →  Aktuelt  →  Her ligger mindst 1.000 kg mælk - og det er ikke på fodring

Her ligger mindst 1.000 kg mælk – og det er ikke på fodring

Vi nået på den anden side af 1. april 2015. Mælkekvoten er væk, og vi har øget fokus på fodringen. Nu kan mælkemængden øges uden risiko for efterfølgende kvoteafgift. Men spørgsmålet er, om fodringen får for meget opmærksomhed i jagten på højere ydelse.

Dine køer løber maraton – hver eneste dag!

For at producere 50 liter mælk strømmer der ca. 25.000 liter blod gennem koens yver. Det svarer til den indsats, der hos mennesker skal til, hvis vi skal løbe et maraton. Forestil dig så, at løbe et maraton hver eneste dag! Det kræver, at man er skadefri og får den nødvendige næring og hvile. Nedenfor ser vi på et par af de områder, som har indflydelse på koens komfort. Fordi netop disse områder kan være med til at give et betydeligt ydelsesløft – og dermed en bedre produktionsøkonomi.

Høj ydelse figur

Ungå at køerne står for meget op

Et tørt og blødt leje er afgørende, hvis du vil opnå høj ydelse. En ko skal kunne ligge ned i mindst 12 timer om dagen, og for hver time liggetiden øges, kan der hentes 0,5 – 1 kg mælk om dagen.

Står køerne op i sengene, er sengen måske ikke attraktiv nok til, at koen vil ligge der mere end højst nødvendigt. Det kan skyldes, at underlaget ikke er blødt nok, at nakkebommen sidder for langt tilbage, eller at båsene er for smalle eller for korte. I eksisterende stalde er det svært at optimere på alle parametre, men indstilling af inventaret er muligt de fleste steder.

Underlaget er afgørende

Derudover bør du overveje, om underlaget i sengene kan forbedres. Vælger du et andet underlag end sand, siger du samtidig farvel til de første mange kg mælk pr. årsko. En sidegevinst ved sand er i øvrigt skridsikre gulve, som også bidrager til ko-komforten.

Den næstbedste løsning er fibre eller halmsenge, som kan øge komforten, men som også kan give udfordringer med yversundheden. Sidste trin på stigen er madrasser, som de fleste stadig har i dag. Men selv om der er forskel på kvaliteten af madrasserne, kommer de aldrig til at give samme komfort som sand, halm eller fibre.

Opdel køerne i forhold til laktationsnummer

Også plads er en væsentlig faktor for ko-komforten. Koen skal kunne besøge ædepladsen, vandkaret og sengebåsen uden at skulle kæmpe med andre køer. Især førstekalvskøer kan løbe ind i magtkampe med ældre køer. Overvej derfor, om det er muligt at dele førstekalvskøerne op i en gruppe for sig selv og undgå magtkampe med de ældre køer. Har du mulighed for at gruppeopdele yderligere, bør du desuden overveje at opdele drægtige og ikke drægtige køer.

Én sengeplads pr. ko er naturligvis en selvfølge, hvis du vil opnå højere ko-komfort og dermed højere ydelse

Ro og regelmæssighed giver mere mælk

Rolige køer producerer mere mælk, og det kan derfor være en rigtig god ide at meget faste rutiner i stalden. Malkning, fodring osv. bør foregå i de samme tidsrum hver eneste dag. Sporten ligger i at udføre de nødvendige opgaver i stalden i så kort et kort tidsrum som overhovedet muligt, så køerne får ro til at producere mere mælk resten af dagen.

De mennesker, der håndterer køerne, har stor indflydelse på køernes stressniveau. Uhensigtsmæssig adfærd og uro i stalden øger stressniveauet og kan koste både ydelse og sundhed.

Sørg for lys og luft i stalden

Lys og luft er afgørende for køernes velbefindende, og en dansk undersøgelse viser en fremgang i ydelsen på 5 % på blot ved at udvide den naturlige dagslængde til 16 timer i vinterhalvåret. Undersøg derfor, om der er tilstrækkelig luftudskiftning i stalden, om der kan væltes en væg til fordel for et vindbrydende net eller et gardin – og om lysplader og lamper er så rene, at de giver de anbefalede 100 lux 16 timer i døgnet.

Er du på jagt efter højere ydelse?

Vil du have gennemgået din stald for optimeringer, der kan ses på ydelsen? Så kontakt din kvægkonsulent.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve