Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Kvæg  →  Aktuelt  →  Det si´r værterne: Det er det hele værd

Det si´r værterne: Det er det hele værd

Sophia og Palle Bjerggaard Hansen inviterer indenfor på Gl. Krogaard til dette års Åbent Landbrug. Palle og Sophia er begge landmænd, og har boet på gården siden 1996. Sammen med to elever passer de 220 malkekøer af racen Jersey, som producerer 4.700 liter mælk hver dag. De driver 125 hektar jord med foder til dyrene, som hovedsagligt får en blanding af græs- og majsensilage og korn.

Nu er det 10 år siden, I sidst var værter ved Åbent Landbrug. Hvorfor har I valgt at være med igen?

Vi kan godt lide samfundskontakten, og er meget åbne omkring vores bedrift. Vi har løbende skoleklasser, naboer og dagplejemødre, som kigger forbi i staldene. Det er sjovt at snakke om sin produktion og stå ved de ting, vi laver. Vi er stolte af det vi arbejder med, og vil gerne vise det frem. Det at formidle vores viden videre og skabe en god oplevelse for andre giver os et ekstra boost.

For os handler det også om at give igen. Som landmænd fylder vi utroligt meget i landskabet – vi lugter, sviner og larmer. Vores naboer bliver hele tiden konfronteret med landbruget. Der kan nemt opstå fordomme, og for at undgå dem må vi som landmænd åbne op og give et indblik i vores erhverv. På den måde opnår vi forståelse og accept, for det vi laver.

Giver det jer værdi at være værter til Åbent Landbrug?

Det er det hele værd. Vi lærer også noget, når besøgende med en anden baggrund stiller os spørgsmål, og ser tingene på en anden måde. Det udvider vores horisont.

Vi får hjælp af kolleger, naboer og familie og på sådan en dag styrkes fællesskabet.

Det er også dejligt at være med til at fortælle de gode historier og skabe den positive omtale. Landmænd får tit de dårlige historier i medierne, der antaster ens faglighed, men ved Åbent Landbrug kan de besøgende se, at dyrene har det godt. Det giver os en bekræftelse af, at det, vi laver, ikke er helt tosset.

Hvilke aktiviteter kan man som besøgende forvente her hos jer?

Vi prøver ikke at overøse børnene med viden, men lader dem opleve på egen hånd og bruge deres sanser. På dagen vil der være mulighed for at malke en ko, lege i høet, tage traktorkørekort, klappe kalvene, se på landbrugsmaskiner, male mel til korn og så har vi selvfølgelig folk rundt omkring til at fortælle om produktionen.

Åbent Landbrug havde besøgsrekord sidste år. Hvorfor tror I, at det er så stor en succes?  

De besøgende kommer for at få en oplevelse og for at få noget viden om, hvordan landbruget fungerer i virkeligheden. Mange forældre ved noget om landbrug og vil gerne formidle det videre og vise det til deres børn. Vi oplever forskellige grupper af besøgende – børnefamilier, ældre mennesker og tidligere landmænd. Vi har flere besøgende, som kommer igen hvert år.

Vil I fortsætte med at være værter til Åbent Landbrug?

Det tror vi bestemt! Selvom det er et stort arbejde, så er vi bedre forberedt, end første gang vi afholdte det. Nu ligger konceptet jo fast, og der er meget mere hjælp og opbakning nu.

Hvert år den 3. søndag i september inviterer landbrugsbedrifter over hele landet indenfor i staldene for at give danskerne et billede af, hvad det vil sige at være en moderne landmand. I år åbnes dørene den 20. september kl. 10-16.  Det er Landbrug & Fødevarer, der koordinerer begivenheden, sammen med de lokale landboforeninger. Besøg www.aabentlandbrug.dk hvis du vil se hvilke landmænd, der holder åbent, eller vil vide mere om Åbent Landbrug.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve