Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Kvæg  →  Aktuelt  →  Analyser af frisk majs på Fyn 2014

Analyser af frisk majs på Fyn 2014

Der er mandag d. 1. september udtaget prøver af frisk majs flere steder på Fyn. Prøverne viser for de flestes vedkommende tørstofprocenter på 29,5 – 30,5, men et par stykker er nede på omkring 27,5 og en enkelt på 24,4. Stivelsesindholdet ligger overvejende i intervallet fra 25 – 35%, så der foregår stadig en omlejring fra sukker til stivelse. Med den forestående vejrudsigt kan det forventes, at majsen stiger 2 – 2,5% i tørstof pr. uge.

Med udsigt til tidlig majshøst, bør der ikke høstes, såfremt der er risiko for saftafløb. Der sker stadig en netto tørstofproduktion i majsmarkerne. Ved høst anbefales en snitlængde på max. 9 – 10 mm, og kerneknusningen skal være effektiv.

Majskernerne skal være revet over

På baggrund af en undersøgelse, som VFL, Kvæg i samarbejde med Centrovice har forestået med majsensilage fra 2013- avlen, anbefales det, at der max. bør være 1,5 mm afstand mellem valserne i crackeren og gerne mindre. Det anbefales at tjekke kerneknusningen, når majsen begynder at komme hjem i silo eller stak. Majskernerne skal være revet over. Tidligere tiders opfattelse af, at det er nok, at kernerne er revnet, holder ikke, hvis køerne skal fordøje stivelsen.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve