Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Rådgivning  →  Ejendomme og jura  →  Aktuelt  →  Kopivarer – et dyrt bekendtskab?

Kopivarer – et dyrt bekendtskab?

Alt kan og bliver stort set kopieret

Ifølge Europa-Kommissionen seneste offentliggjorte statistik tilbageholdt toldmyndighederne i EU i 2013 kopivarer for ca. 760 mio. euro. Cirka 2/3 af disse varer kom fra Kina.

En af de seneste nyheder indenfor ”copy-paste”-genren er kinesernes lancering af en bil af mærket Weikerui V7, en efterligning af Volkswagens Up – en efterligning (af det udvendige design) i en sådan grad, at selv logoet i betænkelig grad minder om Volkswagens!

Der er mange gode grunde til ikke at købe kopivarer; dels er kvaliteten ofte dårlig, dels kan de være farlige for dit helbred eller din sikkerhed, og dels er produktionen af kopivarer i et vist omfang koblet sammen med organiseret kriminalitet.

Er det ulovligt?

Der er (endnu) ikke fælles regler indenfor EU, når det drejer sig om køb og brug af kopivarer.

I Danmark er det ikke ulovligt at købe eller eje kopivarer, men det er ulovligt at sælge og videresælge dem, hvis de er beskyttet af ophavsretten. Du må for eksempel gerne købe en kopi af de lækre Gucci-solbriller eller nogle kopierede designer-stole, forudsat at det kun er til din egen brug. Men hvis du bliver træt af dine kopierede designerstole, må du altså ikke sælge dem igen.

Mange steder i udlandet er det imidlertid også ulovligt at købe eller være i besiddelse af kopivarer. Det gælder for eksempel Italien, Frankrig og Portugal, hvor du kan blive straffet med en bøde på mange tusinde euro, hvis du er i besiddelse af en kopivare. Det gælder også, selv om varen er købt lovligt i et andet land. Så tag dig i agt, hvis du medbringer ”Rolex-uret” fra Thailand til en weekend i Rom.

Andre regler når man køber over nettet

Du skal også være opmærksom på, at der er forskellige regler for køb af kopivarer, afhængigt af, om du handler på nettet, eller om du køber varen på en rejse.

Hvis du køber kopivarer over nettet fra et andet EU-land, er det lovligt, så længe der udelukkende er tale om køb til privat brug.

Det er også lovligt at købe kopivarer over nettet fra lande udenfor EU, men her skal du være opmærksom på, at Skat har ret til at tilbageholde og destruere varen, uden at du får erstatning for det, også selv om du ikke har gjort noget ulovligt.

Må man bringe kopivarer hjem fra rejser?

Hvis du selv er på rejse og køber kopivarer med hjem fra et EU-land, skal du som ovenfor nævnt være opmærksom på hvilke regler, der gælder i det pågældende land, men du må gerne indføre kopivarerne til Danmark.

Det er også lovligt at indføre kopivarer fra lande udenfor EU, forudsat at værdien af varerne ikke overstiger kr. 3.250,00, at varerne er pakket i din egen bagage, og at varerne er købt til din private brug (og ikke til videresalg).

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve