Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Vækstskøn er trist læsning

Vækstskøn er trist læsning

Landbrug & Fødevarer håber, at der næste år vil komme mere politisk fokus på konkurrenceevnen for at skubbe til væksten.

Med sin økonomiske redegørelse i dag halverer regeringen sit vækstskøn for 2014 fra 1,4 pct. til 0,7 pct.

– Vi må blot konstatere, at dagens redegørelse er trist læsning. 2014 ser desværre ud til at blive endnu et skuffende år, siger cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby.

En meget stor del af nedjusteringen skyldes lavere forventninger hos de danske forbrugere. Forventningerne til privatforbruget er skruet ned fra 1,3 pct. til 0,1 pct.

– Selv om optimismen var stor i foråret, er danskerne ikke rigtigt begyndt at bruge flere penge. På den baggrund virker det som om, regeringens nedjustering afspejler virkeligheden, siger cheføkonom Thomas Søby.

Også forventningerne til den samlede eksport har fået et stort hak ned. I august var forventningen, at årets samlede eksport ville stige 4,3 pct. I dag forventer regeringen, at eksporten kun vil vokse med 2,2 pct.

– Danske virksomheder har det fortsat svært i den internationale konkurrence. Eksporten er vigtig for danske virksomheder, fordi hjemmemarkedet er så lille. Jeg håber derfor, at der næste år vil komme mere politisk fokus på at styrke konkurrenceevnen, siger cheføkonom Thomas Søby.

Han fremhæver især de begivenheder, som har ramt den danske fødevareeksport.

– I andet halvår er fødevarevirksomhederne blevet ramt af massive prisfald, bl.a. som følge af det russiske importforbud. Hvis den danske eksport skal op i gear, er det nødvendigt, at det offentlige og private står sammen og med næb og klør kæmper for at få åbnet nye markeder, siger Thomas Søby.

Ifølge regeringens redegørelse bliver de offentlige finanser opjusteret markant, så det endelige resultat ender med et overskud på 1,8 pct. af BNP.

Årsagen er ikke, at økonomien er i fremgang, men at man politisk har vedtaget at indkassere mange milliarder i skatteindtægter i år frem for at indkræve pengene løbende over de kommende år. På den måde har man givet en skatterabat til folk, der omlægger pensionen.

– Det kan både være godt og skidt, at man får hevet nogle penge hjem i dag frem for i morgen. Det er vigtigt, at man husker at bruge pengene til at styrke dansk økonomi. Ellers vil det være som at tisse i bukserne på en frostdag, siger cheføkonom Thomas Søby.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve