Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Ruslandspakke kan redde tusindvis af job i fødevareklyngen

Ruslandspakke kan redde tusindvis af job i fødevareklyngen

4.500 mistede job og et eksporttab på 8 mia. kr. er konsekvensen, hvis regeringen ikke griber ind, advarer Landbrug & Fødevarer, der foreslår en Ruslandspakke.

De danske landmænd og fødevarevirksomheder er nu så hårdt ramt af krisen med Rusland, at der er behov for akut politisk indgriben, hvis ikke tusindvis af job skal gå tabt i fødevareklyngen.

Derfor fremlægger Landbrug & Fødevarer nu en Ruslandspakke med 10 konkrete forslag til indsatsområder, som regeringen og de erhvervsvenlige partier i Folketinget opford til straks at gennemføre.

– Det russiske importforbud har ramt de danske landmænd og fødevarevirksomheder langt hårdere end nogen havde forudset. Lige nu er der akut fare for, at 1.000 landmænd må dreje nøglen om. Det vil betyde, at 4.500 mennesker, der dagligt får deres indtægt fra fødevareklyngen, står til at miste deres job. Det vil især ramme i yderområderne. Landmænd og fødevarevirksomheder er blevet ufrivillige ofre for en krise, de slet ikke har del i. Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer regeringen og Folketinget til straks at gribe ind, så vækst og arbejdspladser kan sikres, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Den russiske boykot af varer fra EU har medført, at landmændenes salgspriser på mælk, svinekød og korn er styrtdykket, fordi det europæiske marked er blevet oversvømmet med fødevarer. Prisen på svinekød er faldet med over 10 pct. i 2014, mens mælkeprisen er faldet med godt 23 pct. i samme periode. Hvis de lave priser fortsætter, så vil det betyde et fald i eksporten på cirka 8 mia. kr., viser beregninger fra L&F.

– Danmark har ikke råd til at lade gode arbejdspladser og vækst i fødevareklyngen gå tabt. Derfor er det en god investering for hele Danmark at sikre, at flest mulig landmænd overlever denne desværre nok langvarige krise. Der er på den lidt længere bane helt sikkert gode muligheder for at øge den danske eksport af højkvalitetsvarer til det meste af verden. Men det kræver, at vi nu letter en række byrder på fødevareerhvervet, så landmændene har mulighed for at overleve. Vores forslag er alle gratis for statskassen, men vil have umiddelbar effekt på både landmændenes bundlinje og deres tro på fremtiden. Derfor giver det god mening at sætte ind med akut hjælp, siger adm. direktør i L&F, Karen Hækkerup.
Landbrug & Fødevarers forslag til en 10-punktspakke for fødevareerhvervet indeholder:

  • Totalt stop for nye byrder – herunder et krav om 24 pct. ammoniakreduktion.
  • Stands bøvlet og udgiftstung lovgivning på mælk og oksekød
  • Ny investeringsordning til generationsskifte og investeringer
  • Lad landmændene spare penge på kunstgødning og bortkørsel af gylle
  • Giv ret til at udnytte kapaciteten i eksisterende stalde fuldt ud
  • Rul overimplementering af EU-regler tilbage
  • Sæt målrettet regulering i gang straks
  • Giv moderniseringstilskud til miljøvenlige stalde
  • Pres hårdere for EU-hjælp til oplagring af svinekød
  • Giv hurtig hjælp til at åbne nye markeder for fødevareerhvervet

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve