Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Regeringen stiller urimelige ammoniakkrav

Regeringen stiller urimelige ammoniakkrav

Det er uansvarligt at fastholde et krav om 24 pct. reduktion af den danske udledning af ammoniak frem mod 2020, som regeringen i dag melder ud, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Med en netop offentliggjort analyse fastholder regeringen sin europæiske enegang med en målsætning om, at Danmark frem mod 2020 skal have reduceret sin udledning af ammoniak med 24 pct. i perioden fra 2005. Det er fire gange højere end EU-gennemsnittet.

Danmark er i forvejen med helt i front i Europa, når det gælder om at reducere udledningen af ammoniak fra dyrene i de danske stalde.

Analysen fra Københavns Universitet har ligget klar siden juni sidste år, men offentliggøres altså først i dag, og Landbrug & Fødevarer er nu gået i gang med at kulegrave indholdet.

– Foreløbig må vi konkludere, at rapporten blandt andet er baseret på nogle urealistiske forudsætninger om brug af miljøteknologi, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

I forgårs afsatte regeringen 852 mio. kr. fra landdistriktsprogrammet til investeringer i moderne kvæg- og svinestalde, og udmeldingen fik ros med på vejen af Landbrug & Fødevarer.

– Jeg tvivler på, om der overhovedet er plads til vækst, når regeringen vælger at fastholde et krav om 24. pct. ammoniakreduktion. Vi risikerer, at landbrugsproduktionen i stedet flytter til lande, hvor kravet til udledningen af ammoniak er langt mindre, siger Lars Hvidtfeldt.

Ideen med EU-direktivet om at reducere den europæiske udledning af ammoniak er, at gøre luften omkring os renere. Derfor forekommer det paradoksalt, at den danske udledning skal reduceres med 24 pct. i perioden 2005-2020, mens det samlede reduktionsmål for EU ligger på 6 pct. og for eksempelvis i Tyskland på 5 pct. I Polen er der derimod mulighed for at øge udledningen frem mod 2020.

Landbrug & Fødevarer har tidligere beregnet, at samfundet går glip af en årlig eksport på 7,5 mia. kr. og 11.000 arbejdspladser, hvis de 24 pct. realiseres.

– Vi tror simpelthen ikke på, at reduktionen på 24 pct. kan nås uden at skade den vækst i landbrugsproduktionen, som regeringen selv har meldt ud, siger Lars Hvidtfeldt.

Danmark er europæisk mester i miljøvenlig mælkeproduktion. Vi er det land i EU, der har den laveste udledning af ammoniak for hvert kilo mælk, der produceres, blandt de største mælkeproducerende lande i EU.

– Der er næppe nogen tvivl om at kravet vil føre til eksport af produktion og tab af danske arbejdspladser på bekostning af miljø og klima, konstaterer Lars Hvidtfeldt.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve