Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Nyt etableringslån kan hjælpe flere unge ind i landbruget

Nyt etableringslån kan hjælpe flere unge ind i landbruget

Finansrådet og Vækstfonden lancerer sammen med Landbrug & Fødevarer en ny lånetype til yngre landmænd, som ønsker at overtage og udvikle eksisterende bedrifter. Et vigtigt skridt mod at fremtidssikre landbruget, mener L&F.

Vækstfonden åbner i fremtiden op for en ny lånetype, ”Etableringslån til landbrug”, som skal hjælpe unge landmænd i gang i branchen. Sammen med Landbrugets Finansieringsbank stiller vækstfonden 175 mio. kr. til rådighed til særligt risikovillige lån til unge landmænd under 40 år.

Den nye ordning falder på et tørt sted efter, at den tidligere YJ-ordning (Ordning for Yngre Jordbrugere) blev afskaffet ved udgangen af 2011. Og de nye etableringslån er et rigtig godt skridt mod at få flere unge ind i erhvervet, mener Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

– Tilgangen af flere unge er helt afgørende for, at erhvervet kan videreføres i fremtiden. Vi har gennem flere år oplevet særdeles vanskelige vilkår for at finde finansiering for de unge, og derfor ser jeg frem til, at vi nu får forbedrede muligheder for at hjælpe unge i gang på deres egen bedrift, siger Martin Merrild.

Låneordningen er et led i ”Aftalen om Vækstplan for Fødevarer”, som regeringen indgik i 2014. Den nye ordning skal ses som et supplement til realkredit og banklån.

Landbrug & Fødevarer har gennem flere år arbejdet på at finde løsninger på finansieringsudfordringen, som især har ramt de unge. I takt med, at banker og realkredit-institutter har strammet vilkårene for at låne ud, og i takt med at bedrifterne generelt er blevet større har det stillet større krav til de unges egenkapital.

Det har blandt andet resulteret i, at der i dag er under tre pct. af de danske landmænd, der er under 35 år, mens andelen af landmænd over 65 år nærmer sig 25 pct.

– Det er en udvikling, som vi skal have vendt, hvis vi skal fremtidssikre den produktion og de værdier, som vores erhverv skaber til samfundet. Derfor er det et skridt i den helt rigtige retning, når vi får gang i en ny låneordning til de unge, der skal bære erhvervet videre i fremtiden, siger Martin Merrild.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve