Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Ny virksomhedsordning rammer landmænd hårdt

Ny virksomhedsordning rammer landmænd hårdt

Skatteministeren vil med et nyt forslag lukke et hul i Virksomhedsordningen, som er blevet misbrugt. Men forslaget rammer tusindvis af landmænd og små enkeltmandsvirksomheder, der ikke længere kan bruge ordningen, selv om de har kørt helt efter bogen.

Regeringen vil med et nyt lovforslag stramme Virksomhedsordningen, og lukke et hul, så selvstændige ikke kan bruge lavt beskattede midler til at finansiere privatforbrug og afdrage på privat gæld.

Det er fornuftigt og godt at lukke den slags huller, men desværre rammer lovforslaget også utilsigtet mange tusinde landmænd og andre små personligt ejede virksomheder, som ikke længere kan bruge ordningen efter hensigten.

– Hvis skattereglerne bøjes og anvendes stik imod intentionen, er det naturligt, at der gribes ind. Men det bør udelukkende være den gruppe, som har spekuleret i reglerne og udnytter reglerne der skal rammes, og ikke et helt erhverv, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer.

Konkret betyder det nye lovforslag, at ca. 12.000 landmænd og andre 30.000 mindre personlige erhvervsdrivende, som fx håndværkere, ikke længere opnår samme skattesats, som fx aktieselskaber og andre større selskaber.

– Landmændene har kørt helt efter bogen og brugt ordningen til præcis det, som ordningen var sat i verden for. Derfor må vi have ministeren til at se på, om ikke de her regelændringer skal justeres endnu engang, så landmænd og andre små erhvervsdrivende kan opnå de samme vilkår, som de store selskaber. Det er jo ikke rimeligt, at små virksomheder skal betale det dobbelte i skat som de store, hvilket er konsekvensen af det her forslag, siger Martin Merrild.

Upåklagelig ordning siden 1987

Virksomhedsordningen fra 1987 har været med til at sikre ligestilling mellem store og små virksomheder. Ordningen har blandt andet sikret, at selvstændige med svingende indkomster får mulighed for at fordele indkomsterne og udjævne skatten, så der ikke bliver betalt høj skat i de år, der er stort overskud, når der i andre år er lave indkomster eller underskud.

Ordningen har således stor andel i, at mange små virksomheder kom godt igennem finanskrisen, hvor mange benyttede sig af muligheden for at indkomstudjævne.

På Videncentret for Landbrug vurderer man, at omkring 1/3 af alle landmænd – ca. 12.000 – rammes af det nye lovforslag, hvis det vedtages. Og tallet kan vise sig at være større, alt efter hvordan de foreslåede regler omkring sikkerhedsstillelse for kreditforeningslån skal fortolkes.

– Det er helt på sin plads at lukke smuthuller. Men vi er nødt til at se på, hvordan vi kan ramme de få der har misbrugt ordningen og ikke det store flertal, som i næsten 30 år har brugt ordningen upåklageligt, siger Martin Merrild.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve