Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Ny prognose understreger behov for politisk indsats for landbruget

Ny prognose understreger behov for politisk indsats for landbruget

Lave priser betyder, at danske landmænd har svært ved at tjene penge. Derfor er der hårdt brug for politisk handling, mener L&F

En ny indkomstprognose fra SEGES under Landbrug & Fødevarer viser, at den gennemsnitlige indkomst på et heltidslandbrug ender på et nul i både 2015 og 2016. Det er fortsat lave priser på svinekød og mælk der betyder, at landmændene ikke kan få driften til at hænge sammen.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, mener, at den dystre prognose understreger behovet for politisk handling
– Det er et overvældende antal af landmændene, der står i en helt uholdbar økonomisk situation. Vi kan nu se de fulde konsekvenser af Ruslands stop for import af fødevarer fra EU og det kraftige fald i Kinas efterspørgsel efter mejerivarer. Det rammer især vores mælke- og svineproducenter hårdt. Det er derfor helt nødvendigt, at der både i EU og i Danmark gribes til hurtig politisk handling, så ikke flere landmænd end højest nødvendigt bukker under i krisen, siger Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer peger på regeringens kommende fødevare- og landbrugspakke – den såkaldte 16-punktsplan – som afgørende for, at der på den lidt længere bane kan skabes positive resultater i erhvervet.

– Vi skal have løftet indtjeningen generelt i landbruget. Her er det helt afgørende, at der ændres på nogle af de grundlæggende rammevilkår, sådan som planen fra regeringen forhåbentligt også lægger op til. Danske landmænd kæmper med den ene hånd på ryggen i forhold til vores europæiske konkurrenter, og det skal der gøres op med. Det er især dansk overimplementering af miljøregler, der forringer den danske konkurrenceevne i urimelig grad, siger Martin Merrild – og fortsætter:

– Men der er også behov for en helt akut håndsrækning fra både EU og det danske Folketing, hvis vi skal bevare de mange job, den store eksport og ikke mindst troen på fremtiden for den danske fødevareklynge. Krisen i dansk landbrug er hele Danmarks krise, siger Martin Merrild.

Prognosen viser, at svineproducenterne står til underskud på godt 300.000 kr. i 2015 og et mindre, positivt resultat på cirka 75.000 kr. i 2016. Mælkeproducenterne ligger i begge år med et gennemsnitligt underskud i niveauet 100.000-200.000 kr.

Erhvervsøkonomisk chef i SEGES, Klaus Kaiser, siger om prognosen:

– Der er lige nu en usædvanligt stor mængde negative effekter i markedet og politisk, som tilsammen rammer dansk landbrug særdeles hårdt. De svage resultater skaber et stort, akut likviditetsbehov, primært i svine- og mælkeproduktionen, siger Klaus Kaiser.

Gennemsnitstallene dækker dog over en stor spredning. Således forventes den bedst indtjenende tredjedel af landmændene at tjene knapt en million kroner i både 2015 og 2016.

Formand for L&F, Martin Merrild, siger, at det viser, at der er masser at kæmpe for:
– Der er brug for dansk fødevareproduktion på den lange bane. Vores kvalitetsprodukter er efterspurgt overalt i verden. Vi ser fortsat et stigende marked, som kan trække dansk eksport, hvis vi formår at komme gennem denne krise uden alt for mange skader.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve