Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Martin Merrild: Landmænd gøder med omtanke

Martin Merrild: Landmænd gøder med omtanke

Kun lidt over halvdelen af det ekstra kvælstof, der blev tilladt med Fødevare- og Landbrugspakken, er kørt ud på markerne. Det glæder L og F’s formand, Martin Merrild, sig over på delegeretmødet.

– Jeg glæder mig meget over de nye tal, som viser, at landmændene er fornuftige mennesker, der bruger gødning med omtanke. Det er ikke overraskende for mig, men det står i skærende kontrast til den debat, som vi har været vidner til, siden landbrugspakken faldt på plads, siger Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer.

Budskabet om gødningsforbruget var centralt i Martin Merrilds beretning på L og F’s delegeretmøde, der blev indledt i dag i Herning. Foran 720 landmænd og gæster i Herning Kongrescenter understregede Log F-formanden, at landmændene selvfølgelig kun ’bruger den gødning, planterne har brug for. Ikke mere.’

Martin Merrild beklagede den polariserede debat og de mange beskyldninger, som fulgte i kølvandet på det smalle forlig om landbrugspakken.

– Desværre gik der politik i det. Politik når det er værst, erklærede L&F-formanden og uddybede:

– Dette er en utålelig situation. Lad ikke de politiske stridigheder gå ud over et helt erhverv, som på grund af den nuværende situation kun kender sine vilkår indtil næste folketingsvalg, lød det fra Martin Merrild og sendte derpå en klar appel til politikerne:

– Find sammen om fremtidens målrettede regulering. Den bestemmer vores fremtid. Vi har alle en interesse i, at vi finder en balance mellem miljøbeskyttelse og produktion.

For at få et realistisk skøn på gødningsforbruget i Danmark, har landbrugets videncenter, SEGES, foretaget tre undersøgelser, som viser, at landmændene langt fra bruger den ekstra gødningsmængde, som blev tilladt i forbindelse med Fødevare- og Landbrugspakken.

SEGES har spurgt de store gødningsfirmaer i Danmark om deres forventninger til salget i 2016 i forhold til 2015 baseret på deres salgstal indtil medio maj. Der er kommet svar fra Yara, DLG og Danish Agro, som sidder på ca. 80 pct af gødningssalget i Danmark. Med udgangspunkt i salgstal skønner firmaerne en samlet stigning i forbruget på 25-30.000 ton. Langt størstedelen af kvælstofforbruget i 2015/16 ligger i foråret 2016 og er indkøbt og brugt af landmændene inden medio maj. Der er enighed om skønnet mellem de tre firmaer, og da det bygger på salgstal, må det angivne niveau for stigningen forventes at være rimelig sikkert.

SEGES har også foretaget undersøgelser hos landmændene i foråret 2016 og senest i efteråret 2016. Her viser undersøgelserne, at landmændene i foråret forventede at anvende ca. 55 pct. af den ekstra tildelte gødningsmængde. Tilsvarende forventer landmændene at anvende ca. 65 pct. af den ekstra tildelte gødningsmængde i 2017.

Martin Merrild siger:

– Vi havde forudsagt, at landmændene ikke bare ville bruge løs af gødningen. Havde man lyttet til vores faglighed, kunne man måske have undgået de opslidende konflikter. Vi oplever, at stridighederne er gået ud over et helt erhverv, og det synes vi ikke er fortjent.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve