Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  L&F: Klar, umisforståelig dialog giver landbruget mere end traktorblokader

L&F: Klar, umisforståelig dialog giver landbruget mere end traktorblokader

I dag har tyske landmænd indkaldt til stordemonstration mod ny miljøregulering. ”Bondeoprøret” er inspireret af hollandske aktioner de seneste måneder, hvor landmænd har lammet motorveje med landbrugsmaskiner og enkelte steder endda forsøgt at køre traktorer ind i myndighedsbygninger.

De hollandske regler er kommet pludseligt og har sat en effektiv stopper for op mod 18.000 planlagte byggeprojekter. Det duer ikke. Langsigtede rammevilkår har alle ret til. Det har vi forståelse for. I årtier har hollandske landmand bare gjort det, samfundet har bedt dem om, nemlig at producere mere. Derfor er det pludselige kursskifte helt urimeligt.

Men voldsomme demonstrationer med æg og traktorangreb på bygninger er ikke en langsigtet vej frem. Konfliktvejen forsøgte typograferne også i sin tid. Hvor er de i dag? For den gængse borger kan voldsomme demonstrationer virke uforståelige, og vi kan miste vigtig vunden sympati.

33.000 demonstranter mod 40

Jeg mener, dialogvejen viser sin værdi, når vi måler befolkningens aktive deltagen i demonstrationer vendt mod nogle typer landbrugsproduktion. I Tyskland samlede op mod 33.000 ”grønne” demonstranter sig i Berlin i januar for at kræve omlægning af landbruget.

I Danmark mødte maksimalt 40 mennesker op foran Axelborg, da forskellige organisationer indkaldte til protest mod dansk landbrugsproduktion. Og her serverede vi i øvrigt kaffe og morgenbrød til demonstranterne og fik en god snak med dem.

Til sammenligning var der i år 85.000 danskere ude at besøge vores gårde under Åbent Landbrug, som sammen med vores Skoletjeneste er klasseeksempler på åben og gensidig dialog med danskerne.

Forskellen i antallet af demonstranter gør mig sikker på, at den danske model på sigt giver bedre rammer og muligheder for vores erhverv end konfliktvejen. Vi kan ikke have en stor landbrugsproduktion og være i skarp konflikt med samfundet samtidig. Tilgangen afspejler sig også i meget af reguleringen på landbrugsområdet. Veterinæraftalen blev stemt igennem af alle partier i Folketinget, og aftalen om sprøjtemidler gik på tværs af fløjene.

Det kan godt være, vi ikke kan lide alle kanter af reglerne, og der er stadig mange regler, vi finder urimelige og kæmper hårdt imod. Men vi ønsker stadig de brede aftaler, fordi det giver os de mere sikre og langsigtede rammevilkår, udlandet savner.

Klar, umisforståelig dialog

De regler, der er på vej i Holland og Tyskland, vil i mange henseender blot betyde ens rammevilkår mellem producenter i disse lande og dansk landbrug. Den danske miljøregulering har siden begyndelsen tilbage i slutningen af 1980’erne været præget af mange faglige fejltrin, som vi har sloges for at rette. Det positive er, at vi hurtigt fik taget hul på miljøindsatsen. Og det er blandt andet derfor, vi i dag kan kalde dansk landbrug for et af de mest klimaeffektive og grønne i verden.

Jeg er i hvert fald ikke i tvivl: I Danmark vil vi dialogvejen. Men dialogen skal naturligvis være på et solidt fagligt grundlag, og vi har stadig en klar forpligtelse til at sige fra, hvis erhvervet behandles urimeligt.

Martin Merrild

Formand Landbrug & Fødevarer

Kilde: L&F

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve