Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  L&F: High five til Løkkes første 100 dage

L&F: High five til Løkkes første 100 dage

Tillykke til Løkke-regeringen – der er godt på vej til at genskabe optimismen i landbruget

Af Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer

Man siger, at en ny topchef har 100 dage til at levere sin helt egen plan. Herefter er det bare hverdag.

Lars Løkke har brugt sine første 100 dage som statsminister til at få eksekveret en stor del af de valgløfter, som han og Venstre gav før og under valgkampen. Det fortjener både respekt og ros.

Det betyder, at Landbrug & Fødevarer allerede nu kan give et ”high five” til regeringen på en række af de forslag, som Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti blev enige om før valget i den såkaldte 16-punkts plan. En plan, der på afgørende punkter vil give en helt nødvendig styrkelse af konkurrenceevnen hos både landmænd og fødevarevirksomheder.

Fem vigtige gennembrud

Landbrug & Fødevarer vil således gerne kvittere for, at regeringen allerede i ”prøvetiden” har gennemført:
•Ophævelse af kravet om randzoner
•Ændring af gødskningsloven, så vi kan gøde efter planternes behov
•Igangsat en effektiv indsats mod overimplementering af EU-regler i Danmark
•Et finanslovsforlag med afskaffelse af NOx-afgift og penge til at gennemføre den samlede fødevare- og landbrugspakke
•Den største udflytning af statslige job fra København nogensinde – til gavn for væksten i vores yderområder

Jeg synes at det viser, at vi har en regering, der virkelig vil lægge sig i selen for at forbedre forholdene for både landmænd og virksomheder. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har på rekordtid fremsat en stribe lovforslag og afskaffet tåbelige bestemmelser. Tiltag, der alle vil være med til at sikre vækst og arbejdspladser – og som ikke mindst vil betyde, at der igen kan komme en tro på fremtiden hos landmænd og fødevarevirksomheder.

Regeringen har samtidig sat sig i spidsen for en modernisering af miljøreglerne. Væk er den rigide tænkning om, at det bare handler om at producere MINDRE – for så passer vi på miljøet. I stedet skal vi passe på miljøet, men bruge ny viden og teknologi for at kunne producere MERE, så vi skaber vækst og arbejdspladser, samtidig med at vi passer lige så godt på vores miljø.

Er ønskelisten fra os så ikke længere? Jo – selvfølgelig. Der skal gerne afsættes mere til forskning, innovation, klima og åbning af nye markeder. Og med regeringens tempo forventer vi da, at vi kan få sat ”hak” ved endnu flere mærkesager i de næste 100 dage.

Bred opbakning til fødevareklyngen

Mindst lige så vigtigt for landmanden og de ansatte på vores mejerier og slagterier er det dog, at de får genskabt troen på, at et bredt politisk flertal i Folketinget vil arbejde for en stærk fødevareklynge. Derfor opfordrer vi regering og opposition til i fællesskab at gennemføre fødevare- og landbrugspakken.

Rigtigt mange landmænd har det økonomisk svært lige nu. Men det ændrer ikke ved, at vi med verdens mest klimavenlige produktion og globalt efterspurgte kvalitetsprodukter kan være med til at sikre det danske velfærdsamfund både job og eksport. Ikke bare de næste 100 dage – men for fremtiden.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve