Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Fugleinfluenza: L og F bakker op om skærpede regler

Fugleinfluenza: L og F bakker op om skærpede regler

Fundet af fugleinfluenza i flere vilde fugle rundt om i landet får nu Fødevarestyrelsen til at stramme reglerne. Det betyder, at høns og andre fugle i fangenskab skal bag hegn og under tag. Landbrug og Fødevarer bakker op om de ændrede lovkrav.

Fugleinfluenza H5N8 breder sig hastigt med vilde fugle, og sygdommen har ramt fjerkræbesætninger i flere EU-lande.

I Danmark er sygdommen fundet i vilde ænder, måger og svaner flere steder i landet.

Det har fået Fødevarestyrelsen til at stramme reglerne, så det nu er lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten indendørs eller under hegn og med fast tag. Ænder, gæs og fjervildt er dog undtaget, da de ikke kan holdes indendørs. Kravene skal være med til at mindske risikoen for, at den frygtede fugleinfluenza H5N8 spredes fra vilde fugle til fjerkræ i både hobbybesætninger og erhvervsfjerkræ.

Det er en beslutning, som Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Det Danske Fjerkræraad, bakker op om:

– Vi er meget glade for, at Fødevarestyrelsen nu har valgt at skærpe reglerne i forhold til deres første udmelding. Vi har hele tiden anbefalet at holde dyrene inde og holde udefrakommende – herunder også journalister – væk fra besætningen, fordi det helt klart mindsker risikoen for at fugleinfluenzaen spreder sig til vores besætninger, siger han.

Hvis smitten spredes til danske fjerkræbesætninger, står Danmark til at miste eksportindtægter i millionklassen, fordi en lang række lande øjeblikkeligt vil standse deres import af blandt andet danske fjerkræprodukter. Derfor er det vigtigt, at alle fjerkræavlere følger Fødevarestyrelsens retningslinjer.

– Restriktionerne sætter ind med det samme. Også hvis det bare er en enkelt høne hos en hobbyavler, der bliver konstateret syg. Hvis det sker, vil markederne lukke for importen fra Danmark. Det sker typisk meget hurtigt med markeder som Kina, Japan, Singapore og Korea, hvor vi afsætter meget af vores indmad, fødder og andet af dét, vi ikke spiser så meget af herhjemme, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Også de økologiske fjerkræproducenter er omfattet af Fødevarestyrelsen krav. Det får imidlertid ikke konsekvenser for den økologiske status, at dyrene holdes inde i en begrænset periode. Fødevarestyrelsen kommer med en ny udmelding, så snart de økologiske fjerkræ igen kan lukkes ud.

Gæs, ænder og vildtfugle er dog stadig undtaget fra reglerne om at skulle være under tag eller bag hegn.

– Den økologiske juleand må stadig gå ude. Derfor er avlerne nødt til at have fugleskræmsler eller folk med jagtgeværer til at gå rundt ude ved besætningerne for at skræmme vilde fugle væk, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Fakta om fugleinfluenza H5N8

Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle.

Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve