Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Forbruget af antibiotika i svineproduktionen falder

Forbruget af antibiotika i svineproduktionen falder

Fra 2013 til 2014 er forbruget af antibiotika i de danske svinestalde faldet med fem procent. I samme periode er antallet af producerede svin steget svagt. 

De danske svineproducenter fortsætter den positive udvikling med at reducere forbruget af antibiotika. Fra 2010 til 2013 faldt forbruget med 10 procent, og nu viser officielle tal fra Fødevarestyrelsen altså en yderligere reduktion på fem procent.

”Det er ikke nogen nem opgave at nedbringe antibiotikaforbruget ude i svinestaldene, fordi vi i forvejen bruger meget lidt medicin sammenlignet med andre lande. Derfor ser jeg det seneste fald som et udtryk for en meget ihærdig og stor indsats fra producenternes side. Reduktionen kommer i en tid, hvor antibiotikaforbruget i den grad er under lup i medierne og offentligheden, og det glæder mig selvfølgelig, at vi endnu engang viser, at vi i svineproduktionen er medspillere, når det drejer sig om at producere på en ansvarlig måde”, siger direktør for Danmarks 4000 svineproducenter i Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer Claus Fertin.

Sammenligner man sidste halvdel af 2014 med sidste halvdel af 2013 er reduktionen på ti procent.

Fjerner ikke MRSA
I forhold til andre lande med en stor svineproduktion, er Danmark i absolut førerposition, når det gælder om at producere svinekød med et lavt antibiotikaforbrug. Holland har de senere år ydet en stor indsats for at nedbringe forbruget, så de i dag er næsten nede på Danmarks niveau. I Polen bruger man mere end 2,5 gange så meget antibiotika til dyr, som i Danmark, og i Tyskland mere end fire gange så meget.

Selvom udviklingen af resistente bakterier (MRSA) hænger sammen med brugen af antibiotika, så vil et lavere dansk forbrug ikke betyde, at den særlige MRSA CC398 forsvinder i Danmark.

”Når vi løbende nedbringer forbruget af antibiotika, så har det forhåbentlig en positiv effekt på fremtidens resistensudfordringer. Men ligegyldigt om så vi nedbringer forbruget med 100 procent, så vil vi stadig have MRSA CC398 i Danmark. Vi kan jo blandt andet se, at et land med meget få svin og et meget lille antibiotikaforbrug som Norge også kæmper med resistente bakterier. Derfor er det mest effektive våben i kampen mod resistente bakterier, at det internationale samfund vågner op og måske endda kræver, at andre lande skal tage ved lære af Danmark og komme ned på vores antibiotikaniveau”, siger Claus Fertin fra Videncenter for Svineproduktion (VSP).

International indsats nødvendig
I Danmark er cirka to procent af stafylokokkerne resistente over for de mest almindelige antibiotika. I Sydeuropa er det i flere lande 25 procent og mange steder i blandt andet Asien er tallet markant højere. Fælles for landenes udfordringer med MRSA-bakterier er, at ingen har endegyldige svar på, hvordan man stopper udbredelsen af de resistente bakterier. Derfor vil VSP sammen med offentlige forskningsinstitutioner invitere til en stor international konference til september, hvor forskere, læger, dyrlæger og andre relevante kapaciteter skal udveksle erfaringer og forhåbentlig finde ny inspiration til at bekæmpe resistente bakterier. Ikke bare i svineproduktionen men i hele samfundet.

”Der er ingen, der hellere vil disse bakterier til livs, end danske svineproducenter. Selvom vi endnu engang beviser, at vi kan nedbringe antibiotikaforbruget, så løser vi ikke resistensproblemerne alene i Danmark. Derfor er det internationale perspektiv helt afgørende for succes. Her vil jeg gerne opfordre vores fødevareminister til at presse på i EU for at sætte resistensproblematikken på dagsordenen”, siger direktør Claus Fertin.

Danske Svineproducenter har reduceret brugen af antibiotika med 15 procent fra 2010 til 2014 og har et mål om at få forbruget endnu fem procent ned inden 2020.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve