Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Nyt fra L&F  →  Forbrugeroptimismen faldt under valgkampen - men ligger fortsat højt

Forbrugeroptimismen faldt under valgkampen – men ligger fortsat højt

Mediebilledet har i juni været præget af valgkampen, bl.a. med fokus på Danmarks økonomiske fremtid. Debatten har det ene øjeblik talt økonomien op, og i det næste talt den ned. På den baggrund glæder det Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby, at det øgede fokus på dansk økonomis fremtid ikke har skadet forbrugernes optimisme nævneværdigt. Han mener, at det betyder, at opsvinget er lige om hjørnet, men det kræver stigning i både eksport og privatforbrug.

Danskernes tiltro til den økonomiske situation i Danmark er meget høj. Indikatoren for forbrugertilliden lå i årets sjette måned på 9,8 hvilket er fald i forhold til maj, hvor indikatoren lå på 13,0. Forbrugernes forventninger ser derfor ud til at have stabiliseret sig på et højt niveau, om end der fortsat er et pænt stykke op til den hidtidige højeste score på 15,5, der blev målt i januar 2006.

Denne måneds tal er præget af den græske situation og af valgkampen. Der har derfor været ekstra meget snak om dansk økonomi og europæisk økonomi, og i det lys er det glædeligt, at de forskellige partiers udlægning af situationen ikke har rykket ved forbrugernes meget høje optimisme, siger cheføkonom Thomas Søby.

Forbrugertilliden er et af de ”bløde” nøgletal, men heldigvis ser vi også, at de mere ”hårde” tal peger i den rigtige retning. Meget tyder på, at eksporten er ved at komme i gang, og de seneste beskæftigelsestal var også positive. Så jeg mener, at opsvinget er lige om hjørnet. Det sidste skub, hvis opsvinget skal være selvbærende, skal komme fra forbrugerne, fortsætter Thomas Søby.

Det går fremad i dansk økonomi, men træerne vokser ikke ind i himlen.

Vi er på rette vej, og jeg skal ikke være den, der maler fanden på væggen, men jeg ser nogle udfordringer for dansk økonomi på den lidt længere bane. Den helt store joker i den sammenhæng er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Der er områder og brancher i Danmark, som allerede mangler de nødvendige hænder og hoveder. Og det kan i sidste ende bremse opsvinget. Der er således fortsat behov for reformer af dansk økonomi, slutter Thomas Søby.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve