Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Forening  →  Aktuelt  →  Fynsk svineproduktion slår dørene op ved Åbent Landbrug

Fynsk svineproduktion slår dørene op ved Åbent Landbrug

Carsten og Torben Jensen har drevet I/S Vesterballegård siden 1994. Dengang var der 160 køer og 250 søer. I dag har brødrene sagt farvel til malkekøerne og goddag til 850 søer, som hvert år producerer 26.000 smågrise. Søndag den 18. september kl. 10.00 – 16.00 slår de stalddørene op og inviterer fynboerne inden for, når Landbrug og Fødevarer igen holder Åbent Landbrug.

Det er 8 år siden Vesterballegård sidst dannede rammerne om Åbent Landbrug, men det er langt fra første gang Carsten og Torben inviterer besøgende ind i stalden. ”Jeg synes, det er vigtigt at vi inviterer folk, som ellers ikke har berøring med landbruget inden for og viser dem, hvordan tingene i virkeligheden ser ud. Medierne har givet folk et helt forkert billede af, hvordan tingene foregår i en svineproduktion, og det synes jeg faktisk, at vi som svineproducenter har pligt til at rette op på”, forklarer Carsten, som i det daglige er ansvarlig for svineproduktionen.

Stor interesse for staldbesøg

Og det er da heller ikke interessen, der har manglet. Da Carsten og Torben var værter ved Åbent Landbrug i 2008 nåede mere end 600 besøgende igennem stalden. ”Det var egentlig ikke meningen, at jeg skulle vise rundt, for jeg ville gerne stå uden for og byde velkommen og svare på spørgsmål, men der kom så mange besøgende, at jeg ret hurtigt hoppede på rundvisningerne. Og hver gang vi var færdige med en tur, stod et nyt hold parat. Det var helt vildt”, fortæller Carsten og understreger, at det er et stort arbejde at have så mange besøgende igennem stalden.

Sig goddag til smågrisene

I år har brødrene sørget for, at et hold guider står parat til at vise rundt. På turen kommer man bl.a. igennem foderladen, drægtighedsstalden og farestalden, hvor der gerne skulle være gang i faringerne, så de besøgende kan opleve, hvordan det går til, når smågrisene kommer til verden. Men Carsten tør ikke love, at alle kan nå igennem stalden. ”Vi skal have så mange som muligt igennem, når vi har lukket op og stillet folk i udsigt, at de kan komme ind og se stalden. Men der er desværre grænser for, hvor mange vi har kapacitet til. Mit bud er, at vi kan nå at vise 1.000 besøgende rundt”, fortæller svineproducenten.

Vigtig at lukke op for lokalsamfundet

Torben og Carsten driver tre gårde beliggende på hver sin side af Ejby. Det betyder, at der bliver kørt både grise og foder igennem byen flere gange om ugen, hvorfor det er særlig vigtigt for brødrene at invitere Ejby-boerne inden for. ”I/S Vesterballegård fylder meget i lokalsamfundet herude, og vi vil gerne lukke op, så man kan komme ind og se, hvad det er, vi laver”, forklarer Carsten, som understreger, at det er et familieprojekt at være værter ved Åbent Landbrug. ”Vores børn synes også, at det er hyggeligt, når der sker en hel masse og der kommer mange mennesker på gården, så de hjælper til med parkering og salg af pølser og kaffe. Og så kan de selvfølgelig fortælle, hvordan det er at vokse på en moderne bondegård”, griner Carsten.

 

Besøg vores medlemmer ved Åbent Landbrug 2016

Vesterballegård
Carsten og Torben Jensen
Kingstrupvej 80
5592 Ejby

Dongsgaard
Marianne og Hans Chr. Halmø
Skovdongvej 19
5881 Skårup

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve