Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Risiko for fotosensibilitet hos heste ved en række planter

Risiko for fotosensibilitet hos heste ved en række planter

Heste på græs kommer i kontakt med mange planter. Og nogen af dem, f.eks. alsikekløver, prikbladet pericon, lupin og vild pastinak, kan give heste fotosensibilitet – en overfølsomhed mod ultraviolet bestråling, der giver hesten meget ubehagelige symptomer. Især i det solskinsvejr vi har disse dage og sommeren over, kan det give hestene ubehagelige gener som voldsom kløende hud, rødelig og hævet hud på de upigmenterede områder og blæredannelse, samt væskende sår på de angrebne områder.

Hvad skal du gøre?
Angrebne dyr skal på stald og placeres i skygge, da langbølgede sollys, som starter reaktionen, går gennem vinduer. Bandager på udsatte områder kan bruges og hudområderne behandles med salve.

Det bedste du kan gøre er at forebygge ved at kende de planter, der er på marken, hvor hestene græsser. Er der nogen risikoplanter med hensyn til fotosensibilitet på marken, bør de fjernes.

Udover de ovennævnte planter er der flere planter, der kan give fotosensibilitet og andre, der også giver lignende gener uden at det aktiveres af sollys. I denne artikel fra SEGES, kan du læse mere om planterne og fotosensibilitet hos heste.

Er du i tvivl, om en plante på marken har risiko for at give fotosensibilitet, er du velkommen til at kontakte planteavlskonsulent Hanne Pontoppidan på tlf. 6362 1682.

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve