Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 51 - 2014

Politisk Nyt – uge 51 – 2014

Produktionsdyr er ikke kæledyr

På TV kanalen DR 3, køre et tema der hedder: Når julegrisen får navn.
Programmets tema har i 3 uger været bygget op om kælegrisen Otto. Grisen er en meget sympatisk 30 kg gris. Ideen med temaet var, at man efter 3 uger opbygger relationer til Otto, som et kæledyr. Efter 3 uger skal man så beslutte, hvorvidt grisen skal slagtes og laves til frikadeller, eller den stakkels gris skal skånes for de hvide middagstallerkner, og i stedet sendes på landet, til et evigt liv på en grøn græsmark.
Afstemningen faldt marginalt ud til Ottos fordel, og slagteren kunne gå hjem med uforrettet sag.
Kommentar fra de som har overværet forløbet, var ikke overraskende. De syntes, det havde været svært, på den ene side satte de jo pris på en god flæskesteg, men på den anden side syntes de ikke, de ville udsætte sig selv for at slagte det, som for dem var blevet et kæledyr.
Konklusionen blev, at de ville tænke sig om, inden de næste gang satte tænderne i en noget der havde med grisekød at gøre.
Ændrer man opfattelse af svinekødet, hvis man kender grisen?
Nu har jeg vældig svært ved at se, hvad denne opsætning skal bruges til. Det er klart, man ændrer opfattelse af grisekødet, hvis man kender grisen som et kæledyr. Alt andet ville være mærkeligt.
Hvis man forsøger, at opsætte samme vilkår omkring Otto, som der er mellem landmanden og bedriftens produktionsdyr, ja, så går man helt galt i byen.
Samtidigt forsøger man, at flytte samme problematik ud til et tilsvarende forhold mellem forbrugeren, og den kotelet der ligger i køledisken.
Landmandens produktionsdyr er ikke kæledyr, og skal under ingen omstændigheder drages ind i den sammenligning. At fremstille problematikken, så der drages paralleller mellem kæledyr og produktionsdyr, ja, det bringer for mig at se, en rimelig debat om etik, moral og dyrevelfærd ud af en helt forkert tangent. Ja, kød kommer fra levende dyr der slagtes, men det kommer ikke fra kæledyr.
Jeg syntes ikke, den danske kødforbruger bør tabe selvrespekten, og gøre sig selv til vegetar, veganer, eller tilføre sig selv andre grusomheder, blot fordi man føler ubehag ved at slagte og parterer sit kæledyr og spise det juleaften.

Blev forventningerne indfriet?

Så er det et år siden, at fødevareminister Dan Jørgensen tiltrådte som minister, og spørgsmålet om ministeren har leveret, i overensstemmelse med hvad vi havde forventet, og hvad vi håbede, er jo nærliggende.
Til TV2 Fyn udtalte jeg, at Dan Jørgensen har levet op til forventningerne, vi havde nemlig ingen.
Når det er sagt, må der jo sættes ord på det, som ikke bare skal betragtes som en morsomhed. Hvad håbede vi så?
Jeg syntes oprigtigt, at vi forsøgte at rydde alle fordomme af vejen, og lade Dan Jørgensen komme ud af det beskyttede værksted i Bruxelles. Opgaven for ham var vel rimelig veldefineret. Natur- og landbrugskommissionen var fremkommet med deres konklusioner. Vækstplaner havde placeret fødevareindustrien solidt på regeringens vækstdagsorden. Det skabte faktisk en del forventninger.
Hvad blev der så leveret? Ja, ikke ret meget af det der var lagt op til. Jeg mener, ministeren måske har tabt proportionerne. Et erhverv med massive udfordringer, og en række uafklarede spørgsmål i forhold til fremtidige rammevilkår for landbruget, bliver let og elegant liggende, hvor de ligger.
Til gengæld bliver vi vidne til et sandt festfyrværkeri, af opmærksomhedsskabende aktiviteter. Lovgivning om dyresex, konkurrence om nationalret og lovgivning i EU der forbyder foie gras.

Mange fordomme om Dan Jørgensen, er vækket til live igen.

Jo mere han magter, at få landbruget til at brokke sig, jo mere bidrager han til det, der er hans eget politiske projekt. Man kan godt, efterlades med det indtryk, at det egentlige projekt er at blive valgt i Middelfartkredsen ved næste folketingsvalg.
Nu har jeg det sådan, at politikere med format efterlader det indtryk, at de har et projekt, der er større end en selv. Der syntes jeg, Dan Jørgensen lever op til det, jeg havde forventet, og langt fra leverer, i forhold til det jeg havde håbet.
Med disse sidste linjer i 2014 ønskes trofaste læsere af Politisk Nyt

En glædelig jul og et godt nytår

nr, niels rasmussen, underskrift

Niels Rasmussen, formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve