Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 50 - 2017

Politisk Nyt – uge 50 – 2017

Sidste Politisk Nyt i 2017 – og fra Niels Rasmusen

Her kommer årets sidste Politisk Nyt. Året 2017 er ved at rinde ud, og vi kan se tilbage på et år, som for landbruget har budt på lidt af hvert. Konjunkturerne vendte, og et år med fornuftige afregningspriser på mælk og kød gav likviditet til de glohede kassekreditter, og krisestemningen blev hurtigt vendt til en mere humørfyldt hverdag. Landmænd er nogle humørspillere, og det er der jo en masse god energi i. Lad os glædes over det.

Vejret trak så til gengæld humørkurven den modsatte vej, og vi må vel konstatere et vejrmæssigt umuligt efterår, hvor høst og såning blev vanskeliggjort. De aktuelle udfordringer der omgiver erhvervet er dog stadig intakte. Hvordan udvikler indtjeningen i landbruget sig i forhold til den økonomi, der i andre erhverv kører meget stærkt omkring os? Magter vi at øge værditilvæksten på vores råvarer, så vi bliver i stand til at afholde omkostninger på linje med andre erhverv? Hvis ikke, så vælger arbejdskraften og kapitalen landbruget ryggen på sigt

Ny inspiration fra planteverdenen

Et inspirerende virksomhedsbesøg i den forløbne uge, hos det jeg vil kalde en plantegrossist, gav stof til eftertanke. Han erkendte, efter han havde overtaget faderens gartneri, at det at producere blomster i Danmark ikke var lønsomt. Han ændrede strategi. Fra at være i markedet for blomster ændrede han forretningen til at være i markedet for boligindretning. I stedet for at producere blomster, importerer han nu blomster fra hele verden. Disse blomster kombinerer virksomheden med importeret keramik fra Kina, og det han sælger, er nu blomster i små keramikkrukker til livsstilsforetninger og store varehuskæder i Europa og supermarkedskæden Tesco i England. Den arbejdskraft, der var beskæftiget med at plante blomster, blev lønnet med 190 kr. i timen.

Så var det lige jeg tænkte, at når den operation kunne skabe den værditilvækst, hvad i alverden skulle så drive arbejdskraft til at vaske med højtryksrenser og kastrere grise til 130 kr. i timen?

Gad vide, om fremtiden for et dansk landbrug bliver, at ændre erhvervet fra at være i markedet som råvareleverandører til det globale fødevaremarked, og til at være i markedet for unikke og autentiske smagsoplevelser. Stærkt provokeret blev vi, da han påstod, at hvis vi ikke fik skabt no-get mere lønsomhed i landbruget, ville han stjæle vores arbejdskraft.

Jo, der skal stadig udvikles og tænkes nye tanker omkring dansk landbrug. Håber der til stadighed vil være nogen der ser en udfordring i det.

Vagtskifte i Centrovice

Jeg kan konstatere, at det ikke bliver mig, der som formand for de fynske landmænd skal løfte opgaven. Jeg har på bestyrelsesmødet den 14. december oplyst, at jeg har solgt vores landbrug, og at jeg stopper som formand for Centrovice ved årsskiftet. Det er en beslutning der har været taget længe, men det er nu alligevel lidt sært, når dagen så oprinder.

Det har, i de 25 år jeg har været i landbrugets organisationer, været en fantastisk rejse. Et omstillingsparat erhverv har tilpasset sig gennem tiden, og været parat til et løbende pres på indtjeningen samt en øget politisk detailregulering. Gad vide om samfundet omkring landbruget er klar over, hvilken energi der er bundet hos de landmænd, der hopper i gummistøvlerne uendeligt tidligt om morgenen, og beholder dem på til sent om aftenen.

Jeg glæder mig til en ny tilværelse med nye, spændende udfordringer for min hustru Inge Marie og jeg. Det ser vi frem til. Så jeg vil ønske lykke til, til dem der tager over efter mig og håbe, de vil være ydmyge overfor opgaven at dyrke og styrke fællesskabet omkring Centrovice. Det drejer sig ikke om at dyrke modsætningsforhold, men om at skabe sammenhængskraft i erhvervet.

Til tålmodige læsere af Politisk Nyt vil jeg sige tak for jeres tid. Håber det har været til lige så stor fornøjelse for I læsere, som det har været for mig at skrive.
Med de ord vil jeg, i det sidste Politiske Nyt, ønske medlemmer af Centrovice en God Jul samt et Godt Nytår, og lykke til fremover.

nr, niels rasmussen, underskrift

Niels Rasmussen

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve