Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 5 - 2014

Politisk Nyt – uge 5 – 2014

Historisk turbulens på og omkring Christiansborg

Ingen kan påstå, at det politiske liv omkring Christiansborg er kedeligt.
Vurderet ud fra mediedækningen, og måden det i pressen bliver præsenteret på, føler man sig næsten hensat til de glade dage under EM i herrehåndbold. Og ja, det er god underholdning, at følge markante politikeres storhed og fald.
At det samtidig er to markante fynboer, som jeg i andre sammenhænge har arbejdet med og imod, der placerer sig i orkanens øje, gør det ikke mindre interessant:
Annette Vilhelmsen, et godt og fint menneske med mange menneskelige egenskaber der gør, at man uvilkårligt tænker: Det liv i politik er hun simpelthen for god til og Carsten Hønge, en slagfærdig tømrer med let til smil, der i situationen siger det han mener, og arbejder for det i en given situation.
Man kan godt lade sig rive med af stemningen, hvis det ikke lige er fordi jeg ved, at der i og omkring dansk politik er ganske væsentlige udfordringer der skal håndteres. At det sandsynligvis resulterer i en SR regering, er fra landbrugets synspunkt ikke så ringe endda. Landbruget er blevet placeret solidt på regeringens vækstdagsorden, og der er ingen grund til at tro, at den status ikke vil blive udbygget i en rød regering uden SF.

Forventninger til miljøministeren

Vi venter på klare udmeldinger i ly af Natur- og Landbrugskommissionens afrapportering. Man kan godt forestille sig, at der til nu har siddet en SF miljøminister, der ikke rigtig har syntes, at Natur- og Landbrugskommissionens konklusioner har været belejligt, i forhold til det hun syntes har været hendes politiske projekt.Det må helt klart blive opgaven for en ny miljøminister, at spille ud med en ny model, til en langt mere målrettet miljøregulering.
Vandplanerne, både 1.- og det som tegner til at blive oplægget til 2. generations vandplaner, trænger voldsomt til en minister der med fast hånd formår, at sætte en dagsorden der har som overskrifter:

  • Vurdering af behovet for fremtidig miljøregulering, der beror på analyser mere end på politiske fornemmelser.
  • Sikre omkostningseffektive løsninger på miljøområdet.
  • Sikre, at samfundet udnytter det produktionspotentiale der er i landbruget.

Hvis der skal skrives en nekrolog over Ida Aukens politiske indsats som miljøminister, må det blive faglig respekt for indsatsen. At vi har været dybt uenig i målsætningen er ingen hemmelighed, men hendes faglige tilgang aftvinger respekt. Der er ingen tvivl om, at der i hendes regeringstid er foretaget en væsentlig oprydning i embedsværket i Miljøministeriet, et embedsværk der påviseligt har forsøgt sig med sin egen dagsorden på miljøområdet.
Afhængig af hvem der nu dukker op på miljøministerposten, tror jeg, landbruget skal være tilfredse med det politiske spil til nu. Man kunne godt have frygtet, at miljøområdet ville have været en af de sidste mærkesager SF havde tilbage, som kunne skærpe SF´s politiske profil. I givet fald ville det have foregået på landbrugets bekostning.

Ændringer i regelsættet for tilskud via enkeltbetalingsordningen

Mindre bedrifters mulighed for fortsat at kunne modtage tilskud via enkeltbetalingsordningen, er kommet politisk i spil. Som en del af den netop vedtagne EU-reform, flyttes minimums grænsen for at modtage tilskud fra 2 ha op til 5 ha. Da det er en beslutning der er taget i EU, er det umiddelbart ikke noget der er indenfor fødevareminister Dan Jørgensens politiske rækkevidde, men hvis vi nu alligevel skulle driste os til at give ham et råd i den retning, kunne det måske være her.
Vi – det vil sige alle os der bor på landet – har en interesse i, at det fortsat skal være attraktivt at bosætte sig på landet. Dels på de mange små landbrug der fortsat eksisterer, og dels på et af de mange boliglandbrug der opstår, med et begrænset areal som følge af strukturtilpasningen. Jeg er ikke sikker på andet, end det i en husholdningsøkonomi vil være udslagsgivende, om der kan opnås tilskud eller ej, og at en fortsat bosætning på landet vil være en stor fordel for os alle.
Det er ikke ofte, jeg har chancen for at hæve fanen for deltidslandmændene, men vil klart gøre det i denne sammenhæng.

God weekend

Niels Rasmussen, formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve