Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt – Uge 41 - 2015

Politisk Nyt – Uge 41 – 2015

NFF som alliancepartner

Det var med stor glæde, at jeg læste en kronik af Paul Fruergaard, formanden for NNF på Fyn. Med en knivskarp argumentation forklarer han, hvor vigtig det er med en stor fødevareproduktion. Han slår en tyk streg under, at udvikling af en stor fødevareproduktion ikke skaber konflikt i forhold til miljø. Det under forudsætninger af, at den fremtidige miljøregulering foretages målrettet, og uden konkurrence forvridende omkostninger for primærlandbruget.

Et stort råvaregrundlag for landbrugets forædlingsvirksomheder er naturligvis det, som er i NNF formandens interesse, med henblik på at skabe og fastholde arbejdspladser, for det som er hans medlemmer. Det glædelige ved budskabet er, at fagforeningernes ansvarlighed nu breder sig til siderne.

Hvis ikke landbruget er i stand til at tjene penge, ja, så er der ikke råvarer til rådighed for virksomhederne. Og nej, vi landmænd holder ikke husdyr, fordi vi mangler selskab, eller fordi vi syntes det er vigtigt at beskæftige mange medarbejdere på slagterierne. Nej, vi gør det med henblik på at tjene penge. Hvorvidt det lykkedes kan man godt, i tiden, blive stærkt i tvivl og. Det ændrer ikke på det faktum, at NNF og landbruget har en fælles interesse i at skabe forbedrede indtjeningsmuligheder for landbruget. Vi ønsker forbedret indtjening, og Paul ønsker flere arbejdspladser. Derfor er det positivt, at vi kan pulje ressourcerne.

Den udfordring som et øget samarbejde giver landbruget er, at øget produktion også skaber flere arbejdspladser i forædlingen her i landet, og ikke i Tyskland og andre steder. Det bliver svært, og opgaven består i at gøre det, som vi betragter som politisk bestemte omkostninger, til kvalitetsparametre i de produkter vi sælger. At sørge for at den dygtige arbejdskraft vi har her i landet, formår at skabe en værditilvækst, der er større end den en polsk kolonnearbejder skaber. Det er en stor opgave, og den er vanskelig for et kraftigt konkurrenceudsat erhverv som landbruget.

Stigende priser på den globale råvarebørs

”Mælkeprisen tordner i vejret”, er den glade meldinger fra det internationale fødevaremarked. Opgangen ses af analytikere, som en start på et prisrally op gennem 2016, der vil brede sig til kødsektoren. Det har været lidt sparsomt med positive meldinger til hårdt arbejdende landmænd. Jeg er sikker på, at meldinger som disse er vigtige at få med i banken, næste gang der skal forhandles overtræk på kassekredit, eller forhandlingen går på, om der er en fremtid som landmand overhovedet.

Økonomisk vejrudsigt

På det netop afholdte finansieringsmøde der blev afholdt i indeværende uge på Centrovice, var den økonomiske vejrudsigt på dagsordenen. Jens Schjerning fremlagde, på baggrund af tekniske analyser, sit bud på den fremtidige pris- og renteudvikling. Og ja, det bliver formodentligt bedre engang, og ja, der er risiko for at renten stiger. Det er lige med at holde tungen lige i munden, når disse udsagn skal kobles til en verden hjemme på bedriften, der mest af alt består af overtrukne kassekreditter, og lave afregningspriser.

Aftenen blev også brugt til at præsentere nye værktøjer til afrapportering af bedriftens økonomi. Det er vigtigt, at banken føler sin velinformeret om bedriftens økonomi. Det er vigtigt, at der udpeges indsatsområder, og at den efterfølgende afrapportering også dokumenterer udviklingen på de valgte områder.

Glem ikke at nyde det gode efterårsvejr

Det er fortsat en udfordring at drive landbrug som det altid har været. Jeg vil håbe, at vi fortsat giver os tid til at nyde det gode efterårsvejr, som enten kan bruges til at få så-arbejdet vel overstået, eller til sammen med familien at gå langs hegnet med brombærspanden. Det er stadig der, den dybere mening med landmandslivet ligger.

Venlig hilsen
nr, niels rasmussen, underskrift

Niels Rasmussen,
Formand

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve