Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 39 - 2014

Politisk Nyt – uge 39 – 2014

Åbent Landbrug 3. søndag i september

har igen været en fantastisk oplevelse. Centrovice havde 3 værter der åbnede deres landbrug:

  • Gitte og Carsten Hedegård, Christiansborg i Måre
  • Birgit og Jørgen Nielsen, Troelsmose i Gundersø
  • Pia og Torben Hansen, Lykkesholm i Harndrup

Når tingene går op i en højere enhed, skabes der en unik oplevelse, og det er hvad jeg vil betegne de oplevelser, der mødte de mange besøgende på 3. søndag.

De landmandsfamilier der tager imod gæsterne, og byder velkommen på bedriften, og som er stolte af at vise deres livsværk frem, er mere troværdige end noget andet på denne jord.

En kreds af naboer, seniorlandmænd, og det øvrige netværk der er omkring bedrifterne giver en hjælpende hånd, og bidrager på bedste vis til at løfte opgaven.

I alt 5500 gæster drog hjem fra de tre gårde med en positiv oplevelse. Jeg tror, vi er mange, der kan tilsluttes os den opfattelse, at stemningen i år var anderledes. Ofte har der været kritiske øjne der har inspiceret, med henblik på at sætte landbruget på anklagebænken.

Overalt var der en positiv stemning i år, og alle oplevede vi gæster, der i særdeleshed var positive i forhold til det de så og til landbruget i almindelighed.

Vi fynske landmænd skylder værtsfamilierne en stor tak for indsatsen.

Rejsegilde

Byggeriet af den nye kontorbygning er nu nået så vidt, at det var tiden at holde rejsegilde i denne uge. Der er en god tradition, at man midtvejs i byggeriet, samles med hovedentreprenør, underleverandører og håndværkere og vi ønsker, sammen med alle vores medarbejdere, hinanden tillykke med det nye hus. Jeg er sikker på, at vores nye kontorbygning bliver til lykke og til nytte.

På mange måder bliver huset, ud over at være en nyttig ramme om vores virksomhed og vores forening, også for mig et symbol på det bestyrelsen gerne vil med Centrovice: Vækst og udvikling til nytte for medlemmerne, og fortsat samlingspunkt for det fynske landbrug. Det er de spor generationer før os har lagt ud, og det er fortsat det som er vores ledestjerne.

Svine MRSA er kommet på pressens dagsorden

og nye oplysninger i sagen om den resistente bakterie, kan vel også få vi landmænd til at tvivle på, om vi reelt kender konsekvenserne af den udvikling vi ser. Det er en sag som per definition er vanskelig for os at håndterer, fordi den rummer alle de uheldige elementer.

 

  • Debatten er meget lidt fakta baseret.
  • Det er noget, som på en eller anden måde påvirker alle, gennem de fødevarer man spiser.
  • Der er et korps af forskere og eksperter, der hver for sig mener det der passer bedst ind i deres kram og i deres forskningsbudgetter.
  • Og der er en syndebuk, nemlig den industrialiserede svineproduktion som ingen i forvejen bryder sig om.

 

Det ser svært ud. Vores svineansvarlige i bestyrelsen Henrik Kildegård prøver at opkvalificerer debatten, og tilføre den de faktuelle oplysninger vi sidder inde med.

Så håber vi det hjælper.

 

Svine MRSA er en af ca. 700 stafylokokker der findes. Hvor mange af dem som reelt findes i svinekød ved vidst ingen, men nu har prøverne gået på Svine MRSA.

Bakterien er ikke multiresistent, men methicillin resistent. Det vil sige resistent overfor hvid penicillin. MRSA kan bekæmpes med andre typer antibiotika.

Frem til 2014 er der konstateret 4 dødsfald, der kan relateres til svine MRSA. I samme periode, er over 700 mennesker døde af stafylokok infektioner.

VSP vurderer, at der findes MRSA i ca. halvdelen af de danske svinebesætninger. I andre lande som Holland, Tyskland og Spanien regnes alle besætninger for smittet med MRSA.

MRSA kan give anledning til sygdom hos mennesker, men mange mennesker er såkaldte raske smittebærere.

Så står vi her nok en gang, og undrer os over, at debatten ikke kan foregå på det grundlag. Om udviklingen er katastrofal, eller om svineproducenter skal behandles som pestbefængte ved jeg ikke, men umiddelbart virker det som en grad af kollektiv paranoia.

Vi ønsker Henrik lykke til med opgaven, at forklare sagen til den undrende omverden.

God weekend

nr, niels rasmussen, underskrift

Niels Rasmussen,  formand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve