Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 33 - 2015

Politisk Nyt – uge 33 – 2015

Forventninger og valgløfter venter på at blive indfriet

Det øvrige Danmark er også kommet i arbejdstøjet efter ferien, og det politiske establishment er også på vej ud af hængekøjen. De politiske partiers sommergruppemøder er stedet hvor de første politiske signaler udsendes fra, som oplæg til en ny politisk sæson.

Ministrene forbereder efterårets lovkatalog, og der holdes indledende møder med aktuelle ordfører. Det er her det politiske arbejde starter. Det er godt set af Torben Povlsen, foreningens næstformand, der har sendt et tydeligt signal til Eva Kjer Hansen, for at få konstateret, hvor tyk den politiske is er under landbruget i den nuværende regering. At minde politikerne – ikke mindst i blå blok om, at det første krav de møder på deres politiske vej er, at få flertallet bag den såkaldte 16-punkts plan aktiveret.

At det her ved opstarten, ikke bare af et nyt folketingsår, men også ved opstart af en ny regerings funktionsperiode bliver gjort ganske klart, at landbruget har en begrundet forventning om, at der skabes forbedrede rammevilkår for erhvervet. Det er en af forudsætning for at redde et erhverv, der er i hastigt skred ud over den økonomiske afgrund.

Der er behov for handling nu

Det er vigtigt for vi landmænd, der skal motiveres til at hoppe i gummistøvlerne ufatteligt tidligt hver morgen og det er vigtigt for den finansielle sektor, der står overfor en ganske vanskelig opgave.

Skal der sendes yderligere X antal mia. kr. likviditet efter et erhverv, som forudsætning for at løbe 2015 budgettet hjem? Vel at mærke et erhverv, som de sidste år ikke har leveret på indtjeningen, som har slidt sit kapitalapparat ned under smertegrænsen på grund af finanskrisen, og efter en del år hvor der har været realiseret negative resultater.

Et erhverv, hvor 7000 aktive landmænd billedligt talt balancerer en værdikæde med 150.000 ansatte, der tilsammen skaber 160 mia. kr. eksportindtægter, på deres skuldre. Et set-up hvor vi nærmer os grænsen for, hvad knæene kan bære, fordi vi til stadighed beskærer antallet af landmænd, der skal dele risiko for flere og flere i de øverste lag af værdikæden.

Fordi tidernes ugunst, samt vi landmænds utrættelige lyst til at skabe produktivitetsstigning gennem størrelsesøkonomisk vækst, har tæret på det kapitalgrundlag det hele hviler på. Vi har løbet større og større risiko, og været alt for ukritiske i forhold til egen indtjening. Alt sammen med henblik på at producere en råvare af høj kvalitet til en overkommelig pris. En råvare der har skabt vækst og velstand alle mulige andre steder end hos vi landmænd.

Jeg har sagt det før. Der er faktisk masser af penge i landbruget, problemet er bare, at vi landmænd ikke får nogen af dem. Det er det bagtæppe der hænger i Eva Kjer Hansens ministerkontor, og som bør møde hende hver dag hun møder på arbejde.

Eva Kjer Hansen kan blive en super minister og var det bedste kort Lars Løkke kunne smide på områderne fødevare og miljø. Trods en tydelig retorik omkring vores forventninger, ønsker vi hende tillykke med jobbet, og ønsker samtidig at skabe en masse forventninger til hende. Det er det vi ønsker at fastholde opmærksomheden omkring.

Så vil vi også stille skarpt på, hvad der sker når en dygtig pige som Eva Kjer Hansen møder embedsværket i Naturstyrelsen i Haraldsgade. Ender det med, at hun må erkende, at den administrative magt i dette land er for overvældende, og vi reelt, i vores tredelte demokrati, har fået byttet om på den lovgivende og den udøvende magt, og hvad vil hun foretage sig for at få bragt balance i tingene? Det vil i høj grad også have vores opmærksomhed.

God weekend

nr, niels rasmussen, underskrift
Niels Rasmussen,
Formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve