Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 33 - 2014

Politisk Nyt – uge 33 – 2014

Så melder Politisk Nyt sig igen på banen med aktuelle, landbrugspolitiske nyheder, og formandens fynske vinkel på dem.

Historisk tidlig høst

Sommerferie blev pludselig til høst, og det som plejer at være en længere periode med høst, blev forvandlet til en god uge med hektisk travlhed, med alt det gode høsten også indebærer. Spænding om udbytter, mad i marken når høstkaravanen kommer forbi, og lange arbejdsdage som slutter med duften af nyhøstet korn og frø i tørreriet.
Aldrig har vi været så tidligt færdige, og aldrig er det gået nemmere. Og så giver en tidlig høst tid, til alt det man ikke rigtig har nået.

Centrovice arbejder til stadighed på at sikre politisk indflydelse

På den landbrugspolitiske scene er arbejdet efter ferien startet med at give landbrugets tro væbner på Christiansborg, Erling Bonnesen, en opdatering på de politiske emner, inden han drog til Venstres sommergruppemøde.

Specielt de forringelser der er lagt op til omkring virksomhedsskatteordningen fik han vores præcise mening om. Randzoneloven, fortsat overimplementering af EU-lovgivning, den nye EU- reform og oplæg til den fremtidige miljøregulering. Jo, emnerne der er på det politiske tapet, til den kommende politiske sæson, er mange. Det er godt med den direkte kontakt, som giver os indflydelse på de politiske prioriteringer.

Vores arbejde går som altid på, at få en solid faglighed bag den politiske debat. Det er ikke altid sikkert, at det så er fagligheden der kommer til at ligge til grund for beslutningerne, men så er det godt for os at vide, at det ikke er vores skyld, fordi vi ved, at politikerne ved bedre.

Konkurrenceevnen truet

Beslutning om at overføre yderligere 7 % af EU-tilskud fra søjle 1: Direkte tilskud til søjle 2: Landdistriktsmidler, var naturligvis negativt for landbruget. Vi havde frygtet det værre.

Det politiske løb er kørt, og nu er der bare tilbage at sikre, at der så bliver tilbageløb til primærlandbruget, på de ekstra midler der nu er i puljen til miljøaktiviteter. Vores opmærksomhed vil være rettet mod politikernes lyst til at finansiere de miljøtiltag, der ligger ufinansieret i forbindelse med vandplaner, og hvad der ellers bliver af udgiftskrævende aktiviteter i forbindelse med fremtidig miljøregulering. Hvis det bliver tilfældet, ender det præcist der, hvor vi hele tiden har frygtet det vil ende, at vi skal finansiere ekstra omkostninger på erhvervet med vores egne penge.

Det forringer vores konkurrenceevne. Hvis jeg ellers har forstået en smule af den politi-ske dagsorden, er forbedring af konkurrenceevne for konkurrenceudsatte erhverv det som et på dagsordenen. Også her demonstrerer politikerne absolut mangel på sammenhæng i den førte politik.

Det var faktisk en god fornemmelse at få Erling Bonnesen med på mejetærskeren, hvor han ved selvsyn kunne konstatere, at udbyttemåleren på mejetærskeren ubarmhjertigt afslører, at der faktisk er en ganske god sammenhæng mellem den politik der vedtages, og det udbytte der kommer i korntanken:

– Når vandet ikke kommer væk, er der et område i marken hvor udbyttet er lavt.
– Når vi kommer til et sted, hvor der er overlap fra gyllevognen, og der er givet 20 % mere kvælstof, ja, så stiger udbyttet med en tredjedel.

Ikke mange steder er det så tydeligt, at der er en sammenhæng, og det faktum bør hænge som et tungt åg over nakken på enhver politiker. Dette sagt i en tid hvor det at være politiker, for de fleste er et spørgsmål om at få opmærksomhed omkring sit eget politiske projekt.
Vi er faktisk nogen der skal tage konsekvenserne af det, som mest af alt ligner en del af landets underholdningsindustri, nemlig Christiansborgpolitik.

God weekend

nr, niels rasmussen, underskrift

Niels Rasmussen, formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve