Søg

Søg efter medarbejder:

SOS
Centrovice.dk  →  Landbrug  →  Nyheder  →  Politisk Nyt - uge 32 - 2015

Politisk Nyt – uge 32 – 2015

Tilbage til hverdagen

Verden er ved at genfinde sig selv, efter dygtige medarbejdere har holdt en velfortjent ferie. Politisk Nyt på gaden igen, og byder tålmodige læsere velkommen til, hvad der er formandens personlige grublerier, over det han syntes er aktuelle landbrugspolitiske emner.

Om prioriteringen altid er rigtig, og om jeg i alle tilfælde har ret i det jeg skriver, er tvivlsomt. Formålet er, at vi i Landboforeningen Centrovice får skabt et fælles grundlag for politisk debat.

En stående invitation til at bidrage til debatten

Byd endelig ind på de emner der er på den politiske dagsorden, og giv med- og modspil. Vi kan i bestyrelsen ikke synligt mene andet, end det vores medlemmer mener. Jo mere synlig debat, jo mere skarpe kan vi være på vegne af I medlemmer.

Det ville have været godt, hvis aktuelle udmeldinger kunne være, at tingene begynder at arte sig positivt i forhold til dansk landbrug. Det mest positive der er at sige er, at vejret aktuelt arter sig godt, og at der for langt de fleste afgrøders vedkommende står en god høst, der venter på at komme i hus.

Den del af grovfoderhøsten der er majs, har været tvivlsom på grund af det kolde vejr, men jeg har ved selvsyn konstateret, at fynske kvægbrugere på det område er bedre stillet end deres jyske kollegaer. Ellers har jeg fornemmelsen af, at vi alle står med hænderne for øjnene, og venter på at det går over. Nu må tingene snart begynde at gå vores vej.

Hvordan får vi vendt udviklingen i positiv retning?

Andre brancher har vendt udviklingen efter finanskrisen, og stigende indtjening skaber stigende aktiekurser. Der skabes job i den private sektor, og boligpriserne er ligeledes begyndt at stige. I nogle områder taler man om boligboble. Jordpriserne er i landene omkring os på himmelflugt. I Skåne handles jord til 424.000 kr. på ha. I Holland, Tyskland og England ser man en tilsvarende udvikling.

Hvad er det for et strukturelt tomrum som dansk landbrug er havnet i? Har vi bare ikke set skriften på væggen? at der rent faktisk er en årsag til, at den øvrige kapitaltunge industri i dette land er sadlet om til mere videnstung produktion?

Har kritikerne af dansk landbrug ret når de påstår, at dansk landbrug har satset forkert på mængdemæssig vækst i ren priskonkurrence?

Vores fælles afsætning har udviklet sig fantastisk i kraft af billige råvarer af en høj kvalitet, og de tjener på mange aktiviteter, gode penge hjem til os. Er problemet bare, at vores selskaber rent faktisk aldrig har været sat i verden for at tjene penge? De er sat i verden for at skabe forudsætninger for, at jeg som dansk landmand tjener penge, og er der et indbygget dilemma i det?

Eller er det bare så enkelt, som vi alle går og siger, at det er de politiske rammevilkår der skal forbedres, og at det udelukkende ligger på politikernes bord at genskabe konkurrenceevnen i verdens mest effektive landbrug? Det friholder på behagelig vis os – både virksomheder og vi landmænd – for ansvar, og gør at vi landmænd trods alt sover godt om natten. Det er ikke vores ansvar.

Eva Kjær Hansen, der er vores nye superminister, på landbrugs- og miljøområdet, har styrket vores forventninger. Nu må vi håbe, at hun ikke ender samme sted som Henrik Høgh, som en knalddygtig minister der blev kvalt i store forventninger, der ikke kunne leveres på.

God weekend.
nr, niels rasmussen, underskrift
Niels Rasmussen,
Formand

Nyhedsbreve fra Centrovice

Vi udgiver flere nyhedsbreve med forskelligt indhold. Få nyhederne serveret nemt og bekvemt. Enkelt at tilmelde og afmelde.

Gå til nyhedsbreve